Jak podaje Komisja Europejska (KE) w styczniu 2015 r. największą dynamikę spadku cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wieprzowina (-18,8%).
W dniu 26 września br. Unia Europejska osiągnęła końcowe porozumienie z Kanadą w sprawie wolnego handlu (CETA - Comprehensive Economic and Trade Agrement, tj. Kompleksowe Porozumienie Gospodarczo-Handlowe), które poparło wszystkie 28 krajów Wspólnoty, w tym Niemcy, które krótko przed finalizacją zagroziły, że go nie zaakceptują (chodziło o zastrzeżenia wobec zawartej w porozumieniu klauzuli, która zezwala prywatnym firmom na występowanie z pozwami sądowymi przeciwko rządom).
Jak podaje Komisja Europejska (KE) w grudniu 2013 r. największą dynamikę spadku cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wołowina (-3,7%).
Jak podaje Komisja Europejska (KE) w październiku 2013 r. największą dynamikę spadku cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wieprzowina(-4,6%).
W I połowie 2013 r. saldo wymiany handlowej mięsem (czerwonym i drobiowym) oraz podrobami, żywcem, a także przetworami mięsnymi, tłuszczami i mączkami zwierzęcymi było dodatnie i wyniosło 907,2 mln EUR.
Rosyjska służba weterynaryjna (Rosselchoznadzor) wprowadziła zakaz importu mięsa z dziesięciu kolejnych brazylijskich zakładów (dziewięciu produkujących wołowinę i jednego z produkcją wieprzowiny).