Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Mięso

Produkujemy najlepszą wieprzowinę w Europie, a jemy mięso z mrożonych zapasów strategicznych innych krajów

- Pogłowie trzody chlewnej zmniejszyło się w ciągu 20 lat z 18,5 mln do niespełna 9 mln sztuk. Pozycja polskiego mięsa na rynkach zagranicznych jest coraz słabsza. Niestety, polscy producenci zaczynają przegrywać także na własnym podwórku – stwierdza lek. wet. Maciej Perzyna, wykładowca Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Czytaj więcej...

Duże przejęcie na rynku mięsa w Niemczech. Gigant wzmacnia pozycję na rynkach wołowiny i wieprzowiny

Wczoraj Vion ogłosił zawarcie zasadniczego porozumienia z grupą spółek Tönnies w sprawie przejęcia większości działalności Vion w zakresie wołowiny w Niemczech. Przejęcie to stanowi część ogłoszonej przez Vion na początku tego roku dezinwestycji niemieckich oddziałów. Realizacja tej sprzedaży na rzecz Tönnies spodziewana jest w 2025 r. i podlega kontroli antymonopolowej.

Czytaj więcej...

Niemcy zjedli w ubiegłym roku mniej wieprzowiny i wołowiny. Spożycie drobiu rośnie

Niemcy są dobrze zaopatrzeni w mięso, ponieważ poziom samowystarczalności (produkcja/konsumpcja) wynosi 120 procent wszystkich rodzajów mięsa (stan na 2023 r.). Jednak w porównaniu z rokiem poprzednim spadła o 3,7 punktu procentowego. Niemcy musiały importować więcej mięsa, aby pokryć spożycie. Jednak w przypadku każdego rodzaju mięsa sytuacja wygląda inaczej.

Czytaj więcej...

Cedrob Foods dla osób ceniących produkty wysokobiałkowe

– Zależy nam na naszych konsumentach. Obserwujemy zwiększone zapotrzebowanie na produkty wysokobiałkowe i wychodzimy tym trendom naprzeciw. Przełamujemy stereotypy, że produkt wysokobiałkowy musi być wyprodukowany z mleka. A przecież to białko z mięsa drobiowego dostarcza więcej energii – mówi wiceprezes Cedrob Foods Marietta Stefaniak - Postanowiliśmy zadbać o konsumentów ceniących produkty wysokobiałkowe i mięso z kurczaka – dodaje.

Czytaj więcej...

Hodowla zwierząt jest szczególnie narażona na proces starzenia się i brak odnowy pokoleniowej

Pod koniec maja odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Wieprzowina” Copa-Cogeca. Spotkanie otworzył przewodniczący grupy Antonio Tavares, który podsumował ostatnie prace grupy oraz prace członków grupy w innych organizacjach dotyczących rynku wieprzowiny. W spotkaniu brali udział Katarzyna Capecka (PZHiPTCh „POLSUS”) oraz Grzegorz Brodziak (POLPIG).

Czytaj więcej...

Niemcy: Słabnie popyt na podróbki zastępujące mięso

Zapotrzebowanie gospodarstw domowych na produkty zastępujące mięso w Niemczech po raz pierwszy w 2023 r. nieznacznie spadło. Według Agrarmarkt Informationsgesellschaft (AMI), po wolniejszym rozwoju popytu w 2022 r., w zeszłym roku wielkość zakupów zaliczyła niewielki spadek.

Czytaj więcej...

Czy polski drób podbije rynek chiński? Na razie toczą się rozmowy

Sekretarz stanu Jacek Czerniak w dniach 4-6 czerwca 2024 r. przebywał z wizytą w Pekinie. Wiceministrowi towarzyszył główny lekarz weterynarii Krzysztof Jażdżewski. Głównym celem rozmów było kontynuowanie ustaleń ze stroną chińską nt. dalszego poszerzenia dostępu do rynku chińskiego dla polskich towarów rolno-spożywczych oraz zwiększenia eksportu żywności z Polski.

Czytaj więcej...

Najbliższe dwa lata zdecydują o tym, czy polska branża mięsna utrzyma wiodącą pozycję w Europie

Według Wiesława Różańskiego, prezesa Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego ostatnie dwa lata w branży mięsnej można określić jednym słowem: brak stabilności. - Dotyczy to praktycznie każdego aspektu działalności. Poczynając od rosnących kosztów produkcji, konieczności konkurowania  z tańszymi produktami napływającymi z krajów trzecich, a na wyzwaniach dotyczących ochrony środowiska i dobrostanu zwierząt kończąc - wyjaśnia Różański.

Czytaj więcej...