Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

KE: 30 mln dzieci w UE dostaje w szkole mleko lub warzywa i owoce

Cezary Wójcicki
mleko w szkolach dla dzieci
Źródło: pixabay.com

Ponad 12,2 mln dzieci wzięło udział w unijnym programie „Owoce i warzywa w szkole”; 18 mln dzieci uczestniczyło w programie „Mleko w szkole”. To najnowsze dane Komisji Europejskiej za rok szkolny 2016–2017.

 

Stanowi to ponad 74 tys. ton owoców i warzyw i ponad 285 tys. ton produktów mlecznych, rozprowadzanych głównie wśród dzieci w wieku 6–10 lat.

 

Oprócz dystrybucji tych produktów unijna inicjatywa propaguje wśród dzieci zdrowe nawyki żywieniowe i obejmuje specjalne programy edukacyjne na temat znaczenia zdrowego odżywiania i sposobów produkcji żywności.

 

„Europejscy rolnicy produkują zdrową i bezpieczną żywność wysokiej jakości, a dzięki unijnej inicjatywie nasi najmłodsi obywatele z korzyścią dla zdrowia zyskują dostęp do tych produktów” – powiedział Phil Hogan, komisarz ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich. „Jednocześnie od najmłodszych lat uczą się, skąd pochodzi żywność, i poznają znaczenie smacznego i zdrowego odżywiania” - podkreślił.

 

Jak poinformował, ciągłość unijnego programu w roku szkolnym 2018–2019 zapewni 250 mln euro ze środków wspólnej polityki rolnej.

 

W ramach programu w każdym roku szkolnym 150 mln euro rezerwuje się na owoce i warzywa, a 100 mln euro na mleko i inne produkty mleczne. Uzgodniono już krajowe przydziały dla wszystkich 28 państw członkowskich uczestniczących w programie w roku szkolnym 2018–2019. Mają one zostać przyjęte przez Komisję Europejską pod koniec marca.

 

W latach 2016–2017 najczęściej rozdawane były jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, nektaryny, pomarańcze, truskawki i banany. Wśród warzyw najbardziej popularne były marchew, pomidory, ogórki i papryka.

 

Źródło: Kurier PAP - www.kurier.pap.pl

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: