Produkcja mleka organicznego w Wielkiej Brytanii spadła dwucyfrowo. Dlatego wielu rolników wróciło do konwencjonalnej produkcji mleka.
Jak podaje Rada Rozwoju Rolnictwa i Ogrodnictwa (AHDB), w maju produkcja mleka organicznego w Wielkiej Brytanii wynosiła średnio 1,1 miliona litrów dziennie, co oznacza spadek o prawie 10 procent w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku. Według nowych danych opublikowanych przez AHDB w roku mleczarskim 2023–2024 produkcja mleka organicznego faktycznie spadła o 14% w porównaniu z rokiem 2022–2023. Produkcja znacząco spadła w ostatnich latach, głównie ze względu na słabszy popyt konsumencki wynikający z rosnących kosztów utrzymania.
Jak podaje AHDB, wielu rolników ekologicznych powróciło nawet do produkcji konwencjonalnej ze względu na wysokie koszty produkcji i malejące marże zysku. Chociaż za produkcję ekologiczną wypłacana jest premia, AHDB stwierdziło, że wielu rolników zajmujących się produkcją ekologiczną uważa, że oferowana premia nie jest wystarczająca, aby zachęcić ich do utrzymania produkcji. Organiczne produkty mleczne stanowią jedynie niewielką część całkowitej sprzedaży w Wielkiej Brytanii. Największy udział w wolumenie sprzedaży produktów ekologicznych w kategorii jogurtów wynosi 8%, przy czym udział ten wynosi 3% w przypadku mleka, 1% w przypadku masła i niespełna 1% w przypadku serów.
Sprzedaż detaliczna produktów ekologicznych w Wielkiej Brytanii spadła w ubiegłym roku dwucyfrowo, ale najnowsze dane firmy Nielsen, która śledzi trendy zakupowe, mogą sugerować, że sytuacja ponownie się odwraca. W okresie 12 tygodni zakończonym 18 maja sprzedaż mleka organicznego wzrosła o prawie 4%, w porównaniu do nieznacznego spadku w całej kategorii mleka krowiego. AHDB stwierdziła ponadto, że zwiększony popyt na organiczne produkty mleczne to dobra wiadomość dla producentów mleka ekologicznego, ponieważ prowadzi do wzrostu cen.
Źródło: Agrarheute