kps

kps

CenyRolnicze
19 września 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8249 EUR EUR - 4.2693 GBP GBP - 5.0728 DKK DKK - 0.5723
Archiwum


18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 218,50 (-0,34%), kukurydza LIS24: 202,00 (-0,25%), rzepak LIS24: 465,75 (+0,59%)

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 5000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 2.7 kg, małopolskie, wadowicki, 34-114, tel.: 608 693 768

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

13.09.2024 SPRZEDAM 14 KRÓW, 750 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, mięsny, 1100 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 KUPIĘ 12 BYCZKÓW MIĘSNYCH, 150 kg, świętokrzyskie, kazimierski, 28-500, tel.: 881 405 927

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Zadbaj o prawidłowy odczyn gleby. Jęczmień jary, czy groch kwaśnego stanowiska nie wybaczą

Bernadetta Ryńska
Pryzma wapna oczekująca na rozsiew.

Stworzenie planu nawozowego znacznie ułatwia pracę, choć oczywiście nie jesteśmy w stanie zaplanować wszystkiego, a i czasem nawet na to brakuje czasu. Jednak najważniejszą kwestią nie są wcale problemy związane z tym jaką dawkę w czystym składniku zastosować. Często nawet mimo zbilansowanego nawożenia nie widać zamierzonych efektów. Z czego to wynika? Jednym z kluczowych elementów dostępności składników mineralnych jest odczyn gleby. Warto więc kontrolować pH stanowiska.

 

Pobieranie prób

Wbrew pozorom jest to bardzo ważny etap oceny odczynu gleby. Aby wynik pomiaru pH odzwierciedlał w jak najlepszym stopniu stan rzeczywisty kluczowym jest oddanie do analizy reprezentatywnej próbki glebowej. W tym celu należy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Przede wszystkim należy pamiętać, by nie pobierać próby średniej z pola większego niż 4 ha. W przypadku, gdy planujemy obsiać stanowisko o większej powierzchni musimy je "podzielić" na mniejsze kawałki. Próbę średnią o wadze ok. 0,5 kg uzyskujemy poprzez zebranie 20-50 prób cząstkowych. Próba cząstkowa to porcja gleby pobrana laską Egnera (lub łopatką) z głębokości 0-20 cm na gruntach ornych (dla użytków zielonych 5-20 cm). Wydzielając fragmenty pola, z którego będziemy pobierać próby należy starać się wybrać takie obszary, by charakteryzowały się w miarę możliwości jednolitym lub zbliżonym rodzajem gleby. Jeżeli planujemy badać glebę z więcej niż jednego stanowiska warto oznaczyć pobrane próbki odpowiednim numerem działki, z której została zebrana. Próbki cząstkowe należy zebrać wg jednego z poniższych schematów.

Badanie odczynu gleby najlepiej przeprowadzić jesienią lub wczesną wiosną, pamiętając by nie pobierać prób z pól niedawno nawożonych, ani z okolic przydrożnych czy obok rowów lub miedz. Pobrane próby warto oddać do analizy w najbliższej Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej, ponieważ za jednym pobraniem laboratorium oznaczy dla nas nie tylko pH gleby ale także zasobność w fosfor (P), potas (K) i magnez (Mg). Po kilku tygodniach otrzymujemy wyniki wraz wskazaniem potrzeb wapnowania w zależności od kategorii agronomicznej gleby.

Dlaczego warto wapnować?

Zakwaszenie gleby to nie tylko efekt stosowania nawozów amonowych ale w dużej mierze wynik naturalnie zachodzących w podłożu procesów, nie można zatem pominąć zabiegu wapnowania. Długotrwałe obniżenie odczynu gleby może skutkować hamowaniem rozwoju korzeni uprawianych roślin ze względu na działanie toksycznego glinu. Do roślin najbardziej wrażliwych na działanie glinu należą: jęczmień, pszenica, lucerna i rzepak. Ze względu na niskie pH zmniejsza się również aktywność mikrobiologiczna gleby. Bytujące w niej mikroorganizmy tracą optymalne dla siebie środowisko życia. Ma to bezpośrednie przełożenie na niższy stopień rozkładu resztek roślinnych i uwalnianie z nich składników mineralnych, których dostępność dla roślin uprawnych jest znacznie ograniczona. Oznacza to, że mimo iż gleba jest zasobna w składniki roślina nie może ich pobrać, gdyż pierwiastki znajdują się w formie niedostępnej dla roślin. Skutkuje to zahamowaniem wzrostu rośliny, a w konsekwencji oczywiście zniżką w plonie. Jedynie kilka roślin "czuje się dobrze" na stanowiskach o niższym pH. Na glebach kwaśnych dobrze poradzą sobie ziemniaki, owies, łubin żółty i seradela. Z kolei rośliny najbardziej wrażliwe na niskie pH to: jęczmień, konopie, tytoń, bobik, fasola, groch i lucerna.

Termin wapnowania

Planując zabieg wapnowania należy przede wszystkim uwzględnić zmianowanie na danym stanowisku. Najlepiej jest to zrobić przed siewem przedplonu, po którym rośliną następczą będzie roślina o małej tolerancji na zakwaszenie (burak cukrowy, rzepak, lucerna, jęczmień jary, koniczyna czerwona). Warunkiem optymalnego działania zastosowanego wapna jest jego dokładne wymieszanie z glebą. Najlepiej więc zabieg przeprowadzić późnym latem/jesienią na ściernisko i połączyć z podorywką, lub wczesną wiosną, przed uprawą pod rośliny jare. Należy pamiętać by zabiegu wapnowania nie łączyć jednocześnie z wywozem i przyorywaniem obornika, gdyż prowadzi to do znacznych strat składników pokarmowych.

Wybierając nawóz wapniowy należy dostosować jego formę do rodzaju gleby. Na glebach bardzo lekkich zaleca się formy węglanowe charakteryzujące się wolniejszym procesem działania.

Kontrola odczynu gleby powinna być przeprowadzana systematycznie. Jest to warunek konieczny do uzyskiwania zadowalających plonów, ponieważ większość roślin uprawnych najlepiej plonuje w pH w zakresie 5,5 - 6,5.

 

Ogłoszenia rolnicze

Bernadetta Ryńska
Autor: Bernadetta Ryńska
Absolwentka rolnictwa, studiów pierwszego stopnia na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Kontynuuje naukę na studiach drugiego stopnia - kierunek rolnictwo oraz na studiach pierwszego stopnia - kierunek biotechnologia. Wywodzi się z wielopokoleniowej rolniczej rodziny. Zainteresowania: hodowla roślin, uprawa, rośliny oleiste, innowacje w rolnictwie.

Wyślij email   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu