Firma Syngenta zwróciła uwagę na to jak ważna jest jakość zaprawianych nasion i bezpieczeństwo podczas tego procesu. Był to bodziec do rozpoczęcia szkoleń w tym zakresie. Najlepszym przyznaje certyfikaty jakości. Firma Wronkowski Nasiona jako pierwsza otrzymała znak jakości zaprawiania nasion.
Celem projektu jest promocja najwyższej jakości zaprawiania wśród firm produkujących kwalifikowany materiał siewny, oraz wyróżnianie firm spełniających następujące kryteria:
- Ilość substancji aktywnej na ziarnie (minimum 90% próbek musi zawierać optymalny poziom substancji aktywnej na ziarnie – 85-115%)
- Ilość wolnego pyłu w teście Heubach’a (95% próbek musi mieścić się w wyznaczonym przez ESTA przedziale do 4g pyłu na 100 kg ziarna).
Ilość próbek poddanych kontroli w laboratorium powinna stanowić nie mniej niż 10% ilości zaprawianych partii ziarna (3 tys. ton = 100 partii - minimum 10% = 10 próbek). Próbki muszą być pobierane zgodnie z zaleceniami pracownika firmy Syngenta.
Laureaci projektu mają prawo do posługiwania się Znakiem Jakości Syngenta przez okres jednego roku od dnia jego otrzymania (certyfikat potwierdzający wyróżnienie oraz znak graficzny). Znak jakości ma charakter prestiżowy. Przedsiębiorca nie może czerpać bezpośrednich korzyści majątkowych z używania znaku.
Źródło: Syngenta Polska