- Plon i zawartość cukru w burakach cukrowych w tym sezonie pozwolą Ukrainie wyprodukować ponad 1,8 mln ton cukru. Jest to dość wysoka liczba, która zapewnia rentowność rolnikom i producentom cukru – informują ukraińskie media branżowe.
- Jeśli weźmiemy plon cukru z 1 hektara, Ukraina osiągnęła wskaźniki krajów europejskich. O ile w zeszłym sezonie mieliśmy 7,45 tony cukru na hektar, o tyle w tym sezonie osiągniemy średnio 7,46 tony na hektar. Dla Ukrainy jest to drugi sezon z rzędu ze średnią powyżej 7 ton z hektara – powiedział portalowi AgroPortal.ua Oleksandr Korotynskyi - dyrektor Centrum Badań nad Produkcją Buraka Cukrowego.
Według niego w tym sezonie mamy plony na poziomie 480 c/ha, a zawartość cukru na Ukrainie wynosi średnio 17,3%. Jednocześnie Francji (jednemu z liderów unijnej branży buraków cukrowych) z trudem udało się osiągnąć ten wynik ze względu na deszcze. - Wyczuwając tak duży potencjał Ukrainy, niektóre kraje UE dostrzegają konkurencję na rynku i martwią się o swoich producentów cukru – mówi Korotynsky.
Źródło: Ukr Agro Consult