kojs

skiba

CenyRolnicze
20 września 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8317 EUR EUR - 4.2779 GBP GBP - 5.0961 DKK DKK - 0.5735
Archiwum


20.09.2024 13:47 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,20-8,80 zł/kg, średnia: 8,45 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

20.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 216,00 (+0,12%), kukurydza LIS24: 201,75 (+0,62%), rzepak LIS24: 462,75 (-0,32%)

20.09.2024 KUPIĘ 500 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 25 kg, warmińsko-mazurskie, ełcki, 19-335, tel.: 519 815 313

20.09.2024 SPRZEDAM 50 T PSZENŻYTA, trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-300, tel.: 508 230 778

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Dodaj komunikat

kowalczyk

modele rolnicze

Zgnita i zanieczyszczona soja zalega masowo w magazynach na Ukrainie. Ciekawe gdzie pojedzie?

Redakcja
soja, zgnita, eksport, Polska, soja techniczna

- W ciągu ostatnich 2-3 lat na rynku pojawiło się dużo nasion soi o nieodpowiedniej jakości - albo są zepsute, albo zawierają zanieczyszczenia - powiedział Pavlo Zhovtonizhko, dyrektor zakładu Falcon Agro Group, który uczestniczył w konferencji „Przetwórstwo: soja i rzepak.”

 

- Głównym problemem, przed którym stoimy obecnie, jest to, że w magazynach producentów towarowych znajduje się dużo nasion soi, które pociemniały w środku. My, przetwórcy, nazywamy to zepsutym. Albo był źle wysuszony, albo liczyło się, że trochę poleży i da się z nim coś zrobić. Taka soja to zjawisko masowe na rynkumówi Żowtoniżko w rozmowie z ukraińskim portalem branżowym latifundist.com.

 

 

Jakość pierwszą ofiarą oszczędności 

 

Według niego pogorszenie jakości soi stało się zjawiskiem masowym właśnie w czasie wojny na pełną skalę. W okresie przedwojennym rynek się rozwinął, wprowadzono nowe technologie i aktywnie rozwijano konstrukcję wind. Przy windach pracownicy uczyli się obliczać czas składowania – na przeróbkę, na przeładunek w portach.

 

- Teraz wojna mocno uderzyła w sektor rolniczy i wszyscy zaczynają oszczędzać, gdzie tylko mogą. Stąd odpowiednia jakość produktów, to jest pierwszy czynnik. A po drugie, nie cały sektor rolniczy Ukrainy wie, jak zarządzać swoimi zasobami. Poza tym mają na to wpływ warunki pogodowe. Nie każdy ma czas na sprzątanie, nie każdy ma zdolność suszenia lub zasoby, aby na czas przenosić towary z miejsca na miejsce, wszystko to wpływa na jakość produktu – dodał Żowtoniżko.

 

 

Źródło: latifundist.com

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu