Plan został przedstawiony w styczniu tego roku i zakłada nowe regulacje prawne w sektorze pasz. Była to odpowiedź na kryzys dioksynowy w Niemczech i miała na celu zapobiec podobnym sytuacjom w przyszłości.
Propozycja KE dotyczy 4 głównych punktów, do których należą:
1-obligatoryjny system koncesjonowania zakładów zajmujących się produkcją tłuszczów dla przemysłu paszowego; 2-oddzielenie procesu produkcji tłuszczów paszowych od przemysłowych; 3-ostrzejszy monitoring oraz wymogi odnośnie pobierania próbek; 4-obowiązek składania sprawozdań przez laboratoria prywatne, wykonujące badania na obecność dioksyn.
Jesienią będą miały miejsce dalsze dyskusje, natomiast niezobowiązujący termin głosowania jest przewidziany na 21-22 września tego roku. Państwa należące do UE są zobligowane do dostarczenia pisemnych uwag do projektu. Uwagi te powinny zostać uwzględnione przez Komisję Europejską.
Źródło: FAMMU/FAPA