InterPig jest międzynarodową siecią badawczą, obejmującą 12 państw UE: Holandię, Danię, Francję, Hiszpanię, Niemcy, Belgię, Włochy, Austrię, Irlandię, Republikę Czeską, Wielką Brytanię oraz Szwecję, z kolei z krajów spoza UE: Kanadę i Brazylię.
Wśród państw członkowskich UE największy wzrost kosztów produkcji w 2010 roku zanotowano w Czechach i Szwecji (12%), z uwagi na wzrost cen pasz. W Czechach najwyższe były także koszty jednostkowe.
Ponad średnią unijną zwiększyły się koszty produkcji w Wielkiej Brytanii (9% wzrost), w Austrii (7% wzrost) oraz w Belgii (1% wzrost). W zeszłym roku najbardziej opłacała się produkcja trzody w Holandii (jej koszt zmniejszył się o 6%, a pasze potaniały o 4%).
Niższe koszty produkcji wystąpiły też w Niemczech (5% spadek), w Danii (4% spadek), we Francji (3% spadek), w Hiszpanii (5% spadek), we Włoszech (1% spadek) oraz w Irlandii (1% spadek).
Koszty produkcji wieprzowiny w Brazylii są o około 50% niższe w porównaniu do kosztów w Europie, mimo ich wzrostu w 2010 roku o około 7%.
W poprzednim roku największy wzrost cen pasz miał miejsce w Kanadzie (20%), gdzie koszt produkcji trzody zwiększył się o 10% i podwyższył tym samym średnią unijną.
Pozytywną tendencją są lepsze wskaźniki produktywności trzody w Unii. W ponad 50% badanych krajów zaobserwowano obniżenie wskaźnika śmiertelności prosiąt odsadzonych, w podobnym stopniu wzrosły także dzienne przyrosty świń w końcowej fazie tuczu.
W większości państw stwierdzono wzrost ilości mięsa wytworzonego od jednej lochy w roku.
W Niemczech ten ostatni wskaźnik zwiększył się w roku 2010 o 10% do 2183 kg, istotne przyrosty zanotowane zostały również w Danii i Holandii.
Średnia w badanych państwach UE wyniosła 2071 kg, w Kanadzie 2416 kg, w Brazylii natomiast 2802 kg.
Źródło: FAMMU/FAPA