A powód tych zmian wszędzie taki sam. Konkurencyjne ceny mięsa u naszych zachodnich sąsiadów, a więc dosyć spory import i w związku z tym konieczność dopasowania się do nowej rzeczywistości. I jeszcze jedna ważna, jeśli nie najważniejsza przyczyna – zainteresowanie ze strony handlu na minimalnym poziomie. Jak więc ta sytuacja przekłada się na ceny oferowane w punktach skupu żywca? Za sprzedaż tuczników w najwyższej klasie „S” rolnicy mogą liczyć na 5 złotych 10 groszy, oczywiście nie licząc dodatków. Cena minimalna „R”-ki to 3 złote 80 groszy.
TUCZNIKI wg wbc
S 4,60 – 5,10
E 4,50 – 5,00
U 4,30 – 4,80
R 3,80 – 4,60
O 3,40 – 4,00
P 2,90 – 3,90
A na targowiskach handel prosiętami bez wyraźnego kierunku cen. Najniższe stawki tym razem w woj. świętokrzyskim, najwyższe w Małopolsce.
PROSIĘTA
targowiska zł/parę
woj. świętokrzyskie 80 – 180
woj. lubelskie 100 – 150
woj. mazowieckie 100 – 200
woj. łódzkie 120 – 220
woj. małopolskie 130 – 320
woj. opolskie 140 - 170
woj. podlaskie 140 - 230
źródło: ODR