Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Wysoki poziom cen wieprzowiny w UE.

Od początku listopada 2011 ceny wieprzowiny w krajach należących do Unii Europejskiej w dalszym ciągu pozostawały na wysokim poziome, nawet dalej zwyżkowały.

Duże znacznie dla kształtowania się cen w UE miał rosnący eksport (od stycznia do września kraje UE dokonały eksportu poza UE 2 mln 374 tys. ton wieprzowiny w wadze produktu tj. 22% wzrost w stosunku do analogicznego okresu roku 2010).

Zgodnie z danymi KE w trzecim tygodniu listopada 2011 cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej Unii kształtowała się na poziomie 160,55 euro/100 kg i była o 16,7% wyższa od zeszłorocznego poziomu.

 

Utrzymująca się tendencja spadkowa w ubojach świń w takich krajach jak Francja, Polska czy Włochy skutkowała kontynuacją wzrostu cen na tych rynkach. Podobną sytuację zaobserwowano w Danii, gdzie w 46 tygodniu tego roku cena reprezentatywna wieprzowiny wynosiła 149,14 euro/100 kg, a więc była o 18,2% wyższa niż w roku ubiegłym.

We Francji cena reprezentatywna wieprzowiny kształtowała się na poziomie 161,00 euro/100 kg w stosunku do 127,00 euro/100 kg rok temu.

 

Najwyższy wzrost ceny reprezentatywnej wieprzowiny – o 28,4% - zanotowano we Włoszech, gdzie osiągnęła ona poziom 196,640 euro/100 kg.

W Niemczech z kolei cena reprezentatywna tego gatunku mięsa wykazywała mniejszy wzrost (14%), tak jak w Hiszpanii (16,7%) i w Wielkiej Brytanii (7,9%). Mimo to pozostawały one na znacznie wyższym poziomie niż w roku 2010.

 

W Polsce cena reprezentatywna wieprzowiny osiągnęła poziom 157,07 euro/100 kg – była wyższa niż w roku poprzednim o 19,1%, będą jednocześnie o 2,2% niższą od średniej dla całej Unii.

Dalsze wzmacnianie się cen wieprzowiny w UE jest odzwierciedleniem zbieżnych trendów na światowym rynku. W takich krajach jak Kanada, USA, Brazylia czy Chiny obserwowany jest wzrost cen tak żywca, jak i mięsa wieprzowego.

 

Jeśli do końca tego roku obecna dynamika wzrostu w eksporcie wieprzowiny utrzyma się, wówczas w całym roku 2011 eksport tego gatunku mięsa z UE będzie wyższy niż rekordowy poziom z roku 2010, który wynosił 2,7 mln ton.

 

Źródło: FAMMU/FAPA


Loading comments...
Wiadomość z kategorii: