Jak wynika z danych KE w okresie 50 tygodni grudnia tego roku cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej UE kształtowała się na poziomie 160,51 euro/100 kg i była o 14,6% wyższa w porównaniu do poziomu z roku 2010, a także o 22% wyższa niż dwa lata temu.
W Polsce cena reprezentacyjna wieprzowiny wzrosła od sierpnia 2011 do grudnia 2011 o 7,8%. W tym samym okresie cena reprezentatywna wieprzowiny w Danii oraz w Holandii zwiększyła się kolejno o 9,2% i 7,0%. W Niemczech i we Francji cena ta wzrosła odpowiednio o 4,5% i 4,1%.
W 50 tygodniu tego roku cena reprezentatywna wieprzowiny w naszym kraju osiągnęła poziom 165,73 euro/100 kg i była wyższa o 23,0% wobec roku minionego.
W Danii cena reprezentatywna wieprzowiny rok do roku zwyżkowała o 20,3% do 151,86 euro/100 kg.
Cena reprezentatywna wieprzowiny we Francji kształtowała się na poziomie 152,00 euro/100 kg w stosunku do 127,00 euro/100 kg w roku 2010.
Wysoki wzrost ceny reprezentatywnej wieprzowiny zaobserwowano również we Włoszech (o 21,8%), gdzie wyniosła ona 182,91 euro/100 kg.
W Niemczech cena reprezentatywna tego gatunku mięsa wykazywała mniejszy wzrost (8,8%), tak jak w Hiszpanii (14,6%) i w Wielkiej Brytanii (8,6%).
Cena reprezentatywna wieprzowiny w Polsce w 50 tygodniu była o 3,3% wyższa niż średnia cena dla całej UE i o 9,1% wyższa od ceny wieprzowiny na rynku duńskim. Była ona porównywalna z ceną reprezentatywną w Niemczech (165,24 euro/100 kg).
Źródło: FAMMU/FAPA
W omawianym okresie ceny wieprzowiny na światowych rynkach były niższe od cen w Unii.
W USA oraz w Kanadzie cena wieprzowiny kształtowała się na poziomie 135 euro/100 kg, z kolei w Brazylii osiągnęła ona ok. 145 euro/100 kg.
Mimo to, tak jak na rynkach UE, ceny na rynkach pozaeuropejskich wykazywały trend wzrostowy.