Podkreślić należy, że średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w styczniu 2012 była najwyższa od roku 2001, kiedy to ceny rosły pod wpływem kryzysu związanego z chorobą szalonych krów u bydła (BSE). W styczniu tego roku średnia cena wieprzowiny (kl. E) dla całej Unii osiągnęła poziom 152,04 euro/100 kg, a więc była o 5% niższa od ceny z grudnia 2011 roku, ale za to kształtowała się na poziomie wyższym o 12% wobec stycznia zeszłego roku.
W styczniu 2012 (w porównaniu do grudnia 2011) ceny wieprzowiny spadły w 23 państwach członkowskich UE, wzrosły z kolei w pozostałych krajach UE (Bułgaria, Estonia, Finlandia, Malta). Największy spadek cen zanotowano w Holandii (o 6,7%), we Francji (o 6,5%), w Danii (o 6,4%), w Szwecji (o 6,3%), w Belgii (również o 6,3%), we Włoszech (o 6,2%), w Austrii (o 5,9%) i w Niemczech (o 5,8%).
W Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w styczniu 2012 wyniosła 156,25 euro/100 kg, tj. była o 5,1% niższa w stosunku do grudnia poprzedniego roku, ale przewyższała cenę ze stycznia 2011 o 17,7%.
W ciągu dwóch pierwszych tygodni lutego 2012 (do 12.02) ceny wieprzowiny w UE utrzymywały się na znacznie wyższym poziomie niż w latach ubiegłych. Ten wysoki poziom cen wynika z niskiej podaży zwierząt, co jest efektem niekorzystnych warunków ekonomicznych produkcji w minionych dwóch latach.
Istotne znaczenie ma również utrzymujący się wysoki popyt eksportowy na unijną wieprzowinę, zwłaszcza w krajach azjatyckich i w Rosji.
Zaburzenia w ciągłości dostaw zwierząt do skupu są spowodowane też przez mroźną zimę.
Ceny prosiąt w Unii kontynuują trend wzrostowy, który trwa od października 2011. W styczniu bieżącego roku średnia cena prosiąt w UE kształtowała się na poziomie 45,20 euro/sztukę, a więc była prawie o 30% wyższa wobec stycznia 2011 oraz o 6% wyższa w porównaniu do grudnia 2011.
Prawdopodobnie w najbliższym czasie ceny prosiąt w dalszym ciągu będą coraz wyższe, o czym decydować będzie utrzymujący się poziom cen żywca wieprzowego w państwach UE.
Źródło: FAMMU/FAPA