kps

skiba

CenyRolnicze
19 września 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8249 EUR EUR - 4.2693 GBP GBP - 5.0728 DKK DKK - 0.5723
Archiwum


19.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 215,75 (-1,26%), kukurydza LIS24: 200,50 (-0,74%), rzepak LIS24: 464,25 (-0,32%)

18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

Dodaj komunikat

modele rolnicze

kowalczyk

Obiecujące prognozy.

Jest szansa, że w tym roku Polska podwoi eksport mięsa na Wschód. I to nie tylko pobożne życzenia branży, ale całkiem realna rzeczywistość. Tym bardziej, że rok rozpoczął się obiecująco.

Zawarte właśnie kontrakty przewidują ciągłe zwiększanie transportów mięsa i jego przetworów. Eksporterzy zacierają ręce i mają nadzieję, że dobrych kontaktów handlowych nie popsuje polityka.

Jak co roku o tej porze zakłady mięsne uroczyście podsumowały miniony rok. Zgodnie uznano, że 2010 pokazał jak ważna jest współpraca całej branży przetwórczej. Efekt? Wiele firm rozkręciło sprzedaż poza granice Unii. W tym do Rosji, Białorusi i na Ukrainę. Co więcej, ilość sprzedawanego tam towaru rośnie. Branża szacuje, że na koniec roku udział eksportu na Wschód w handlu zagranicznym z obecnych 4 sięgnie nawet 8%.

Piotr Ziemann, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP: "Już dzisiaj są zamówienia parokrotnie większe niż w ubiegłym roku w tym samym czasie. Otworzyliśmy też handel przygraniczny, handel z Ukrainą i Białorusią. Dziennie przechodzi 15-20 tysięcy osób i każdy po parę kilo mięsa i naszych wyrobów przenosi."

A co na Zachodzie? Także i tu można mówić o sukcesach – choć na znacznie mniejszą skalę. Kolejne firmy uruchomiły sprzedaż produktów na trudnym niemieckim rynku. A to ważny krok w planowanej właśnie ekspansji na zachodnie rynki.

Zbigniew Nowak, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP: "Polska ma dzisiaj spore możliwości przetwórcze, a tutaj na pewno nie upchniemy wszystkiego w tym kraju."

A co z krajowym rynkiem? W 2011 branża zamierza postawić głównie na jakość. Chodzi o kontynuację rozpoczętych już kampanii promujących wysokogatunkowe mięso, oraz wspieranie mniejszych zakładów produkujących tradycyjne wyroby.

Dariusz Niebieszczański, zakłady mięsne: "Produkty Premium to jest szansa dla tych mniejszych zakładów, ale tych specjalistycznych sklepów mięsnych. Klient, który szuka produktów lepszych, szuka ich w wyspecjalizowanych sklepach mięsnych i to jest ten kierunek."

Dzięki funduszom promocji oraz unijnym środkom, do dyspozycji branży na wspieranie sprzedaży mięsa w kraju i poza granicami jest kilkadziesiąt milionów złotych.

Źródło: Agrobiznes TVP


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu