W lutym 2012 średnia cena reprezentacyjna wieprzowiny kl. E dla całej Unii osiągnęła poziom 157,35 euro/100 kg, a więc była ona o 3,5% wyższa od średniej ceny w styczniu 2012 oraz o 9,5% wyższa od średniej ceny z lutego zeszłego roku.
W lutym 2012 ceny wieprzowiny w 10 krajach UE uległy obniżce wobec stycznia 2012, wzrosły z kolei ceny w pozostałych państwach członkowskich. Do najwyższego spadku cen doszło w Grecji (-6,7%), na Cyprze (-4,9%), w Wielkiej Brytanii (-4,1%), w Estonii (-3%) w Rumunii (-2,3%) oraz na Słowacji (-1,1%).
Najwyższe podwyżki cen odnotowane zostały we Francji (+7,6%), w Polsce (+6,3%), w Austrii (+5,8%), w Hiszpanii (+5,6%), w Belgii (+5,5%), w Holandii (+5,2%), a także w Niemczech (+4,9%).
W naszym kraju średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w lutym 2012 wyniosła 166,12 euro/100 kg, a więc była o 6,3% wyższa w porównaniu do stycznia 2012, przewyższała również poziom ceny z lutego poprzedniego roku o prawie 21%.
W ciągu pierwszych dwóch tygodni marca 2012 ceny wieprzowiny w UE wciąż utrzymywały się na dużo wyższym poziomie w stosunku do tego samego okresu w latach ubiegłych.
Źródło: FAMMU/FAPA