W pierwszym tygodniu maja 2012 średnia cena referencyjna wieprzowiny dla całej Unii wynosiła 162,72 euro za 100 kg, i była 0,6% niższa niż przed tygodniem. W ciągu miesiąca obniżyła się ona o 0,2%. Biorąc pod uwagę przebieg cen w poszczególnych krajach UE, należy stwierdzić, że nie był on jednokierunkowy.
W Danii średnia cena wieprzowiny zwiększyła się w ciągu miesiąca o 3% do 147,19 euro za 100 kg. Był to wynik w dużej mierze rosnącego eksportu duńskiej wieprzowiny na rynki krajów trzecich.
Niewielką korektę cen (1%) odnotowano na rynku niemieckim oraz francuskim. Rynek niemiecki po mimo niewielkiego spadku cen jest dość stabilny. Większą dynamikę spadku cen zanotowano w Belgii (-2%) oraz we Włoszech (-6%). W przypadku Francji duży wpływ na spadkowy trend cen miała deszczowa pogoda, i obecnie nic nie wskazuje na zmianę kierunku, w jakim podążają ceny.
W omawianym okresie największą stabilizację cen odnotowano w Hiszpanii oraz w Austrii. W Polsce średnia cena referencyjna wieprzowiny wzrosła w ciągu miesiąca o 1% do 167,63 euro za 100 kg. Trzeba zaznaczyć, że skrócenie tygodnia pracy przez święto 1 maja nie wpłynęło na zakłócenie funkcjonowania rynku, nie spowodowało także nigdzie nadpodaży lub braku towarów.
W najbliższym czasie należy oczekiwać stabilnego kształtowania się cen wieprzowiny w krajach Unii.
Źródło: FAMMU/FAPA