W ciągu pierwszych czterech miesięcy tego roku Ukraina sprowadziła zza granicy 43 tys. ton mięsa wieprzowego – prawie trzykrotnie więcej niż w tym samym okresie 2011 r. Średnia cena w imporcie wyniosła 2,27 USD/kg i była o 10% wyższa niż przed rokiem.
W kwietniu br. zakupiono 17,6 tys. ton wieprzowiny – trzy razy więcej niż w kwietniu 2011 r. i o połowę więcej niż w marciu br. Głównymi dostawcami były Brazylia i Niemcy.
Według wstępnych szacunków agencji analitycznych, w maju br. na Ukrainę zostało sprowadzone 24 tys. ton wieprzowiny, co stanowi rekordowy miesięczny import w ciągu ostatnich siedmiu lat. Mięso sprowadzane z zagranicy jest niskiej jakości, lecz tanie, co satysfakcjonuje miejscowych przetwórców.
Wieprzowina pochodzenia krajowego jest droga, lecz ma dobrą jakość i trafia na eksport.
Od stycznia do kwietnia br. z Ukrainy wywieziono 7,4 tys. ton mięsa wieprzowego – o ponad połowę więcej niż w tym samym okresie przed rokiem.
Znaczny wolumen mięsa z importu w połowie maja br. doprowadził do spadku cen. W maju br. ceny żywca wieprzowego obniżyły się z 4,88 USD/kg do 2,26 USD/kg (bez VAT).
Według ukraińskiego urzędu statystycznego, pogłowie trzody chlewnej w kraju na dzień 1 maja br. wyniosło 268,2 tys. sztuk i było o 3,5% niższe niż przed rokiem.
Produkcja wieprzowiny obniżyła się w tym czasie o 5,2%.
Źródło: FAMMU/FAPA