W dn. 13 czerwca br. średnie ceny producenta trzody chlewnej w Chinach wyniosły 2,21 USD/kg, o 1,01 centa więcej niż przed tygodniem. Po obniżeniu relacji cen trzody do kukurydzy poniżej granicznego poziomu 6:1 w ciągu czterech kolejnych tygodni krajowa komisja ds. rozwoju i reform rozpoczęła w maju br. skup interwencyjny mrożonej wieprzowiny w celu zwiększenia rezerw i ochrony miejscowych rolników przed niestabilnością rynku.
Komisja jest zdania, że w chińskim sektorze trzody chlewnej nadal występuje problem nadwyżki zdolności produkcyjnych. Rolnikom zaleca się redukcję pogłowia loch.
Na skutek zwyżki cen wieprzowiny w 2011 r. liczebność krajowego stada trzody chlewnej i produkcja wieprzowiny w tym roku wzrosły, a ceny obniżyły się.
Ponowny wzrost cen przewidziany jest w III kwartale br., w miesiącach letnich bowiem rośnie śmiertelność świń na skutek upałów. Po zwyżce cen skupu trzody w czerwcu, po raz pierwszy od lutego br. wzrosły również ceny detaliczne wieprzowiny w 50 chińskich miastach.
Skok cen wieprzowiny może spowodować wzrost inflacji w Chinach w ciągu nadchodzących miesięcy.
W maju br. inflacja obniżyła się do 3% wobec 3,4% w kwietniu br. Pomimo zmienności cen, chiński przemysł produkcji wieprzowiny przyciągnął kilku znaczących inwestorów, co wpłynie na konsolidację sektora.
Źródło: FAMMU/FAPA