To o ok. 7% więcej niż w tym samym okresie 2011 r. W strukturze sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (459 tys. ton) oraz mrożona wieprzowina (431 tys. ton), których sprzedano odpowiednio o 5% i 8% więcej niż przed rokiem.
Największa dynamika wzrostu wywozu dotyczyła jednak świeżego mięsa (+40% do 53 tys. ton).
Prawie o 1/3 niższe były wysyłki żywca (ok. 22 tys. ton). Najwięcej wieprzowiny poza UE sprzedały Niemcy, Dania, Hiszpania, Polska i Holandia. Wolumen wywozu z Polski zwiększył się w porównaniu z analogicznym 2011 r. prawie o 1/4.
Najważniejszym odbiorcą unijnej wieprzowiny w omawianym okresie br. pozostała Rosja, do której dostawy obniżyły się w ciągu roku o 3% do 262 tys. ton i stanowiły 1/4 całkowitego wywozu.
Ważnymi rynkami zbytu były również Hongkong (3% spadek sprzedaży do 159 tys. ton), Chiny (wzrost dwukrotny do 157 tys. ton), Japonia (-9% do 71 tys. ton), Korea Płd. (-25% do 63 tys. ton), Ukraina (+87% do 45 tys. ton) i Białoruś (+39% do 38 tys. ton).
Komisja Europejska prognozuje, że w całym 2012 r. eksport unijnej wieprzowiny na rynki krajów trzecich wyniesie 2,25 mln ton (w wadze poubojowej) i będzie o 3,5% wyższy niż przed rokiem.
W okresie styczeń-kwiecień 2012 państwa UE zakupiły w krajach trzecich 11,6 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 3,4% mniej niż przed rokiem.
W strukturze zakupów dominowały podroby i tłuszcze (7,3 tys. ton) oraz mięso mrożone (2,6 tys. ton). Największymi dostawcami były Chile i Szwajcaria, a odbiorcami Niemcy i Włochy.
Według prognoz Komisji, tegoroczny import unijny obniży się o 9,4% do 14 tys. ton (w wadze poubojowej).
Źródło: FAMMU/FAPA