Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Przewidywany spadek produkcji i eksportu wieprzowiny.

Według prognozy krótkoterminowej Komisji Europejskiej z czerwca br., w 2013 r. produkcja wieprzowiny w 2013 r. obniży się wobec 2012 r. o 2% do 22,65 mln ton (w wadze poubojowej).

Pomimo spadku pogłowia trzody chlewnej w UE w tym roku o 1,7% (macior o 3,2%), produkcja z 2012 r. będzie zbliżona do ubiegłorocznej i wyniesie 23,1 mln ton. Spadek produkcji w przyszłym roku wynikać będzie głównie z dalszej redukcji stada loch ze względu na wejście w życie nowych przepisów z zakresu dobrostanu świń.

 

Zgodnie z zapisami dyrektywy Rady 2008/120/WE ustanawiającej minimalne normy ochrony świń, od 1 stycznia 2013 r. w UE będzie obowiązywał zakaz utrzymywania loch i loszek prośnych w kojcach pojedynczych.

 

Według Komisji Europejskiej, około 1/3 państw członkowskich nie wprowadzi zakazu stosowania kojców pojedynczych w wymaganym terminie. W lepszej sytuacji są nowe państwa członkowskie, które wcześniej nie inwestowały w kojce pojedyncze, utrzymując lochy w systemie grupowym.

 

Komisja Europejska prognozuje, że w 2012 r. eksport unijnej wieprzowiny na rynki krajów trzecich wyniesie 2,25 mln ton (w wadze poubojowej) i będzie o 3,5% wyższy niż przed rokiem. Zwiększonym wysyłkom sprzyjają niski kurs euro oraz zwiększony światowy popyt na wieprzowinę, głównie w Chinach.

W 2013 r. wywóz wieprzowiny z UE zostanie prawdopodobnie zmniejszony o ponad 10% do około 2 mln ton, w ślad za obniżeniem produkcji.

Import pozostanie marginalny i obniży się zarówno w 2012 r., jak i w 2013 r. do ok. 13-14 tys. ton rocznie.

Spożycie wieprzowiny spadnie nieznacznie o 0,4% w tym roku i o 1% w przyszłym.

Pomimo wysokich kosztów pasz (szczególnie produktów sojowych), marża producenta wieprzowiny jest stabilna i przewyższa średnią z ostatnich pięciu lat.

 

Źródło: FAMMU/FAPA


Loading comments...
Wiadomość z kategorii: