W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (45%) oraz mrożona wieprzowina (40%), których sprzedano odpowiednio o 0,5% i 2% więcej niż przed rokiem. Największa dynamika wzrostu wywozu w skali roku dotyczyła jednak świeżego mięsa (+43%).
O ponad jedną trzecią niższe niż w tym samym okresie 2011 r. były natomiast wysyłki żywca trzody chlewnej, z uwagi na obniżenie pogłowia tych zwierząt w UE.
Najwięcej produktów z sektora wieprzowiny sprzedały na rynki trzecie w omawianym okresie tego roku Niemcy, Dania, Hiszpania i Polska. Wolumen wywozu z Polski zwiększył się prawie o ¼ do 168 tys. ton, a w strukturze dominowało mięso mrożone (43%).
Głównym odbiorcą unijnej wieprzowiny w omawianym okresie br. pozostała Rosja, do której dostawy obniżyły się w ciągu roku o 9% do 445 tys. ton i stanowiły ¼ całkowitego wywozu. Drugim rynkiem zbytu stały się Chiny, gdzie sprzedaż wzrosła o 68% do ok. 300 tys. ton. Wyższe były również dostawy do Japonii (+3% do 136 tys. ton), na Ukrainę (+85% do 89 tys. ton) i Białoruś (+27% do 71 tys. ton). Hongkong zakupił natomiast o 20% mniej unijnej wieprzowiny niż przed rokiem – 232 tys. ton. Zmniejszył się również wywóz do Korei Płd. (-28% do 90 tys. ton).
Komisja Europejska prognozuje, że w całym 2012 r. eksport unijnej wieprzowiny na rynki krajów trzecich wyniesie 2,25 mln ton (w wadze poubojowej) i będzie o 3,5% wyższy niż przed rokiem.
W pierwszych siedmiu miesiącach tego roku państwa UE zakupiły w krajach trzecich 20,6 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 4,1% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (64%) oraz mięso mrożone (24%). Największymi dostawcami były Szwajcaria i Chile.
Źródło: FAMMU/FAPA