Wartość dostaw była o 22% wyższa i sięgnęła 183 mln USD. Rosja silnie inwestuje w ostatnich latach w krajowy sektor trzody chlewnej, dążąc do samowystarczalności w zakresie produkcji wieprzowiny w niedalekiej przyszłości. Główną przeszkodą do osiągnięcia tego celu jest jednak epidemia afrykańskiego pomoru świń, która tylko w tym roku spowodowała przymusowy ubój ponad 500 tys. szt. w wielu regionach kraju. Straty będą występowały nadal, ponieważ według prognoz Rosja stanie się krajem wolnym od tej choroby dopiero w 2017 r.
Rosyjski import wieprzowiny wzrósł znacznie po przystąpieniu tego kraju do Światowej Organizacji handlu (WTO) w sierpniu br. Wyższy przywóz rezultatem obniżenia stawek celnych w imporcie żywca i mięsa wieprzowego, który był jednym z punktów negocjacji członkostwa.
Wielkość kontyngentu taryfowego na świeżą, chłodzoną i mrożoną wieprzowinę wynosi obecnie 400 tys. ton, a dla mięsa drobnego 30 tys. ton. Cło przywozowe na mięso w ramach kontyngentu jest zerowe, a poza kontyngentem wynosi 65%.
Źródło: FAMMU/FAPA