Wartość wyeksportowanej wołowiny zwiększyła się o 2% do 1,9 mld EUR, natomiast wartość sprzedanej wieprzowiny wzrosła o 16% lub 60 mln EUR. W 2012 r.
Irlandczycy wyeksportowali także mięso owcze o wartości 208 mln EUR, tj. o 7% większej niż przed rokiem. Dla porównania wartość sprzedaży mięsa drobiowego obniżyła się nieznacznie do 208 mln EUR. Wartość wyeksportowanego żywca zwiększyła się o 6%, osiągając poziom 217 mln EUR.
Zdaniem ekspertów irlandzkich perspektywy handlu mięsem oraz żywcem w 2013 r. nadal pozostają korzystne, biorąc pod uwagę ograniczoną podaż w krajach europejskich. Tym niemniej decydującą rolę na rynku mięsa będzie odgrywało kształtowanie się cen pasz, które są szczególnie ważne dla sektora mięsa wieprzowego oraz drobiu.
Źródło: FAMMU/FAPA