Wzrost kosztów zakupu środków potrzebnych do produkcji trzody chlewnej nie idzie w parze z podwyżkami cen skupu żywca wieprzowego. W ostatnim miesiącu mieliśmy do czynienia ze stagnacją w cennikach, a dzisiaj odnotowaliśmy obniżki. Taki obrót spraw z pewnością nie był oczekiwany przez rolników, którzy liczyli na odrobienie strat finansowych z jakimi przychodzi im się mierzyć od dłuższego czasu.
- Krajowa cena skupu świń w ostatnim okresie nie nadążała za wzrostami w liczących się krajach unijnych. Hodowcy oczekiwali, pomimo umacniającego się złotego do euro, łagodnego trendu rosnącego w okresie przedświątecznym. Nadzieje te jednak nie spełniły się. Za klasę E w Polsce zakłady płacą już od kilku tygodni średnio 8,50 zł/kg. W związku z dynamicznym wzrostem kosztów produkcji obecne ceny skupu żywca nie umożliwiają szybkiego odrobienia poniesionych wcześniej strat. Wielu hodowców myśli likwidacji produkcji świń, co może w konsekwencji doprowadzić do jeszcze większego ograniczenia krajowego pogłowia - pisze w najnowszym komentarzu rynkowym Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej "Polpig". Pełna treść komentarza dostępna jest tutaj - kliknij.
Rynek polski
Ceny skupu tucznika (netto) uzyskane dzisiaj, tj. 11.04.2022 r. z ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych wahają się w granicach: od 5,80 do maksymalnie 7,00 zł/kg w wadze żywej, a na wbc w klasie E: 7,70 - 9,40 zł/kg.
Od ostatniego notowania (04.04.2022 r.) cena minimalna żywca została utrzymana, a stawka maksymalna spadła o 0,20 zł/kg. Średnia cena w wadze żywej wynosi aktualnie 6,46 zł/kg (na podstawie 43 cenników firmowych), co oznacza, że w odstępie tygodnia stawka spadła o 0,07 zł/kg. W analogicznym okresie ubiegłego roku (09.04.2021) za żywiec wieprzowy w skupach płacono przeciętnie 4,94 zł/kg. Przed miesiącem (14.03.2022) tuczniki w wadze żywej były wyceniane średnio na 6,52 zł/kg.
Za żywiec wieprzowy zakłady skupujące świnie ze stref czerwonych proponują od 5,40 zł/kg do 6,10 zł/kg.
Średnia cena wystawiana za E klasę (na bazie 24 cenników firmowych) wynosi 8,50 zł/kg, co w stosunku do notowania z 4 kwietnia oznacza spadek o 0,07 zł/kg. W porównaniu do ostatniego zestawienia, stawki minimalna nie uległa zmianie, a stawka maksymalna spadła o 0,20 zł/kg. Przed rokiem (12.04.2021) obowiązywała przeciętna stawka 6,58 zł/kg. Przed miesiącem (14.03.2022 r.) świnie rzeźne w klasie E wbc wyceniano na 8,49 zł/kg.
Ceny macior w skupach oscylują w przedziale 2,00-4,60 zł/kg (średnia 3,57 zł/kg na podstawie informacji z 26 firm, przy stawce 3,48 zł/kg odnotowanej przed tygodniem).
Rynki zagraniczne
W Danii w 15. tygodniu roku cena wzrosła nie uległa zmianie i aktualnie wynosi 10,50 DKK/kg (6,56 zł/kg) w klasie E. W minioną środę w Niemczech stawka została utrzymana i aktulanie wynosi 1,95 EUR/kg (9,06 zł/kg) w klasie E wbc.
W porównaniu ze stanem z ubiegłego tygodnia, z perspektywy Polski, za sprawą realnych różnic kursowych, ceny w Danii i Niemczech wzrosły odpowiednio o 0,01 zł/kg i 0,02 zł/kg
1 EUR = 4,6451 zł;
1 DKK = 0,6245 zł;
wg NBP z dnia: 11.04.2022 r.
Asortyment |
Bieżące notowania |
Poprzednie notowania |
Żywiec |
5,80-7,00 (6,46) |
5,80-7,20 (6,53) |
Klasa E na wbc |
7,70-9,40 (8,50) |
7,70-9,60 (8,57) |
Maciory |
2,00-4,60 (3,57) |
2,00-4,40 (3,48) |
Dania |
10,50 |
10,50 |
Niemcy |
1,95 |
1,95 |
Ceny z Polski podano w złotówkach za kilogram, z Danii w koronach duńskich za kilogram, z Niemiec w euro za kilogram.
W nawiasach podano średnie ceny w konkretnym dniu. Wszystkie podane w artykule ceny są wartościami netto.