kps

skiba

CenyRolnicze
19 września 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8249 EUR EUR - 4.2693 GBP GBP - 5.0728 DKK DKK - 0.5723
Archiwum


19.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 215,75 (-1,26%), kukurydza LIS24: 200,50 (-0,74%), rzepak LIS24: 464,25 (-0,32%)

18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

Dodaj komunikat

modele rolnicze

modele rolnicze

Stan handlu mięsem, żywcem oraz przetworami mięsnymi Polski w roku 2010.

Ogólny bilans handlu mięsem, podrobami, żywcem oraz przetworami mięsnymi, tłuszczami i mączkami pochodzenia zwierzęcego był dodatni i wyniósł 1 miliard 243 mln euro. Jednakże w rozbiciu na poszczególne grupy, sytuacja wygląda różnie.

Bilans w handlu mięsem czerwonym oraz podrobami był korzystny i ukształtował się na poziomie 152,6 mln euro. Tego samego nie można powiedzieć o eksporcie wieprzowiny, który wyniósł zaledwie 246,2 tys. ton (416,3 mln euro) w stosunku do importu wynoszącego aż 511,3 tys. ton (973,4 mln euro), co daje wynik ujemny w handlu na poziomie -557 mln euro.

Eksport świeżego lub chłodzonego mięsa wołowego w minionym roku wzrósł o 13% do poziomu 231,3 tys. ton, a mrożonej wołowiny aż o 56% do 42,2 tys. ton (wartości odpowiednio: 631 i 111,4 mln ton).

Zanotowano obniżkę salda handlu żywymi zwierzętami, które mimo poziomu dodatniego wyniosło tylko + 4,8 mln euro (+ 52,1 mln euro w roku 2009). W omawianym przedziale czasowym eksport bydła osiągnął wartość 105,8 mln euro i był o prawie 24% niższy niż rok wcześniej. Oczywiście największy spadek eksportu odnotowano w przypadku żywca wieprzowego, którego wartość obniżyła się aż o ponad 35% do stanu ok. 39 mln euro. Żywiec wieprzowy był wysyłany głównie na Węgry (ponad 182 tys. sztuk i 66% eksportu), do Rosji (34 tys. sztuk, 12% ) oraz na Litwę, Ukrainę, Łotwę, a także w marginalnej ilości do: Niemiec, Rumunii i Włoch.

W imporcie zwierząt tradycyjnie największe znaczenie miał żywiec wieprzowy oraz drób. W ubiegłym roku sprowadzono do kraju świnie za 116,9 mln euro (18% spadek wartości w stosunku do roku 2009) głównie z: Holandii, Danii, Niemiec, Litwy i Łotwy. Natomiast wartość sprowadzonego drobiu zwiększyła się o 16,6% do 63,7 mln euro.

W omawianym okresie Polska wyeksportowała łącznie 170,5 tys. ton przetworów mięsnych (20% wzrost), a ich wartość osiągnęła 465,3 mln euro. Import wyniósł natomiast 21,6 tys. ton i był wyższy o ok. 2,5 % niż przed rokiem, a jego wartość osiągnęła poziom 81,4 mln euro (wzrost o 4,8%).

Źródło: MKW Pracownia Przyrodniczo-Rolna, na podstawie FAMMU/FAPA

 


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu