Jest to mięso świeże uzyskane ze świń urodzonych i wyhodowanych w regionie południowo-zachodniej Francji – Sud-Ouest, karmionych w co najmniej 30% kukurydzą pastewną w całym okresie tuczu (począwszy od 12 tygodnia życia).
Masa tusz po uboju wynosi minimalnie 90 kg. Końcowy produkt charakteryzuje się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (prawie 60%), w szczególności kwasu linolowego (10-15%).
Wieprzowina „Porc du Sud-Ouest” jest również bogata w tłuszcze i witaminę E. Pod względem organoleptycznym jest bardziej czerwona niż standardowa wieprzowina francuska, jest soczysta i delikatna oraz ma intensywny smak.
Region Sud-Ouest jest obszarem praktykowanej od lat produkcji wieprzowiny oraz tradycyjnego wykorzystywania kukurydzy pastewnej o szczególnych właściwościach odżywczych, do karmienia świń. Klimat regionu sprzyja uprawie tej rośliny.
Renoma wieprzowiny „Porc du Sud-Ouest” jest znana od lat i nadal ceniona przez konsumentów.
Źródło: FAMMU/FAPA