kojs

skiba

CenyRolnicze
20 września 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8317 EUR EUR - 4.2779 GBP GBP - 5.0961 DKK DKK - 0.5735
Archiwum


20.09.2024 13:47 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,20-8,80 zł/kg, średnia: 8,45 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

20.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 216,00 (+0,12%), kukurydza LIS24: 201,75 (+0,62%), rzepak LIS24: 462,75 (-0,32%)

20.09.2024 KUPIĘ 500 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 25 kg, warmińsko-mazurskie, ełcki, 19-335, tel.: 519 815 313

20.09.2024 SPRZEDAM 50 T PSZENŻYTA, trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-300, tel.: 508 230 778

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Wieprzowina z Francji w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych

W dn. 9 maja br. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 421 "2013 rejestrujące w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę francuskiej wieprzowiny „Porc du Sud-Ouest”.

Jest to mięso świeże uzyskane ze świń urodzonych i wyhodowanych w regionie południowo-zachodniej Francji – Sud-Ouest, karmionych w co najmniej 30% kukurydzą pastewną w całym okresie tuczu (począwszy od 12 tygodnia życia).

Masa tusz po uboju wynosi minimalnie 90 kg. Końcowy produkt charakteryzuje się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (prawie 60%), w szczególności kwasu linolowego (10-15%).

Wieprzowina „Porc du Sud-Ouest” jest również bogata w tłuszcze i witaminę E. Pod względem organoleptycznym jest bardziej czerwona niż standardowa wieprzowina francuska, jest soczysta i delikatna oraz ma intensywny smak.

 

Region Sud-Ouest jest obszarem praktykowanej od lat produkcji wieprzowiny oraz tradycyjnego wykorzystywania kukurydzy pastewnej o szczególnych właściwościach odżywczych, do karmienia świń. Klimat regionu sprzyja uprawie tej rośliny.

 

Renoma wieprzowiny „Porc du Sud-Ouest” jest znana od lat i nadal ceniona przez konsumentów.

 

Źródło: FAMMU/FAPA


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu