Spadek sprzedaży spowodowany został przez pomniejszenie się różnicy w cenach pomiędzy rynkiem wewnętrznym kraju a rynkiem niemieckim, który jest kluczowym importerem tuczników duńskich. Od połowy zeszłego roku jednostkowa cena w Niemczech była jedynie o 20-30 DKK (2,7-4,0 EUR) wyższa niż cena w Danii. Wysyłka była nieopłacalna, jeśli brane były pod uwagę koszty transportu do Niemiec (80 DKK=około 11 EUR na sztukę). Po okresie ciągłego spadku, ilość ubojów tuczników w Danii w 2010 roku zwiększyła się do mniej więcej 20 mln szt., a ceny żywca rzeźnego były większe o 5,4% niż w roku 2009. Inaczej kształtowała się sprzedaż warchlaków duńskich w poprzednim roku. Opierając się na danych DAFC, w roku 2010 eksportowano na zagraniczne rynki 7,1 mln szt. warchlaków duńskich, czyli o 7,5% więcej niż rok temu. Mimo problemów związanych z kryzysem dioksynowym na terytorium Niemiec eksport w 2011 roku powinien być porównywalny do zeszłorocznego.
Źródło: FAMMU/FAPA