Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Niemcy: Produkcja mięsa najniższa od 15 lat. Za spadek odpowiada wieprzowina

Redakcja
Niemcy, mięso, produkcja, wieprzowina

Utrzymuje się tendencja spadkowa w uboju trzody chlewnej w Niemczech. Jak wynika ze wstępnych danych Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis), w pierwszych trzech kwartałach br. ubito o około 8,0% mniej świń niż w analogicznym okresie roku ubiegłego. W przypadku wszystkich rodzajów mięsa spadek wyniósł około 4,9%. Oznacza to, że produkcja mięsa na koniec roku spadnie do najniższego poziomu od ponad 15 lat. 

 

Główną przyczyną obecnego spadku produkcji mięsa jest załamanie strukturalne w niemieckiej hodowli trzody chlewnej. Od stycznia do września pogłowie trzody rzeźnej spadło o 2,83 mln sztuk, czyli o 8,0%, do 32,56 mln sztuk w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. To kontynuacja załamania produkcji. W latach 2017–2022 liczba zwierząt dostarczonych do niemieckich rzeźni spadła już o ponad 11 mln. Chociaż w ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy 2023 r. ubito około 219 000 świń z zagranicy więcej, co stanowi 1,13 mln (+23,9%), to jednak nie mogło to zrekompensować spadku liczby 3,05 mln zwierząt z krajowych chlewni (-8,8%). Produkcja wieprzowiny wyniosła zatem 3,10 mln ton, 266 200 ton, czyli o 7,9% mniej niż w pierwszych trzech kwartałach 2022 roku.

 

Spadająca liczba loch w majowym spisie inwentarza żywego sugeruje, że spadek krajowej produkcji wieprzowiny prawdopodobnie będzie się utrzymywał. Wyniki listopadowego spisu żywca pokażą, czy liczba zamykanych gospodarstw jest obecnie nieco niższa ze względu na poprawę rentowności hodowli trzody chlewnej. 

 

 

Źródło: ISN

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: