Produkcja wieprzowiny w Unii Europejskiej spada tak gwałtownie, że w tym roku nie można w pełni wykorzystać zdolności ubojowych zakładów. Według aktualnych danych Urzędu Statystycznego Unii Europejskiej (Eurostat), w pierwszych trzech kwartałach 2023 roku ubito o ponad 8% mniej świń niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Spadek podaży świń rzeźnych był największy w Danii, ale produkcja spadła również w Hiszpanii.
Istniejące moce ubojowe w Unii Europejskiej nie mogą być w tym roku wykorzystane w pełni. Producentom mięsa wszędzie brakuje zwierząt do uboju. W tej chwili wygląda na to, że w 2023 roku produkcja wieprzowiny spadnie do najniższego poziomu od ponad dekady. Tak przynajmniej wynika ze wstępnych danych Urzędu Statystycznego UE (Eurostat).
W żadnym kraju produkcja nie wzrosła
W związku z tym w pierwszych trzech kwartałach 2023 r. w państwach członkowskich UE ubito jedynie 165,5 mln świń, czyli o 14,6 mln sztuk, czyli o 8,2% mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Produkcja wieprzowiny spadła o 7,7% do 15,24 mln ton. Nawet jeśli do końca roku tendencja może nieco osłabnąć, to produkcja w całym 2023 roku prawdopodobnie spadnie poniżej poziomu 21 mln ton, co ostatni raz miało miejsce w 2009 roku.
Żadne z 27 państw członkowskich nie wyprodukowało w tym roku więcej wieprzowiny niż w 2022 r. Według wstępnych danych spadki produkcji były najmniejsze i wahały się od 3% do 4% w niektórych krajach Europy Wschodniej, np. jak Rumunia, Węgry i Polska.
Kryzys dopadł nawet Hiszpanię
W świńskiej twierdzy, w Hiszpanii, po raz pierwszy od dłuższego czasu odnotowano spadek ubojów. Przy ubojach na poziomie 39 mln sztuk przetworzono tam o 7,2% mniej świń niż w pierwszych trzech kwartałach 2022 r.
W Niemczech spadek uboju i produkcji mięsa kształtował się w okolicach średniej UE na poziomie 8,0% i 7,9%. Dania wysunęła się na pozycję zdecydowanego lidera, notując spadek produkcji wieprzowiny o około 20%.
Źródło: ISN