zm skiba

skiba

CenyRolnicze
25 września 2024, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8117 EUR EUR - 4.2634 GBP GBP - 5.1001 DKK DKK - 0.5717
Archiwum


25.09.2024 14:09 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,20-9,00 zł/kg, średnia: 8,55 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

25.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 220,25 (+0,69%), kukurydza LIS24: 206,50 (+0,12%), rzepak LIS24: 480,00 (+0,10%)

25.09.2024 SPRZEDAM 150 TUCZNIKÓW, 128 kg, 58%, kujawsko-pomorskie, toruński, 87-148, tel.: 887 271 518

24.09.2024 KUPIĘ 530 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 30 kg, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

20.09.2024 KUPIĘ 500 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 25 kg, warmińsko-mazurskie, ełcki, 19-335, tel.: 519 815 313

20.09.2024 SPRZEDAM 50 T PSZENŻYTA, trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-300, tel.: 508 230 778

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Mięso z pijanych świń? Ponoć lepiej smakuje

Redakcja
karmienie świń, odpady z produkcji alkoholu

Jakość wieprzowiny może się poprawić, jeśli świnie będą karmione resztkami z produkcji alkoholu. Tak wynika z badań Uniwersytetu Tokijskiego.

 

Shochu to typowy japoński destylat wytwarzany zwykle z ryżu, jęczmienia, słodkich ziemniaków lub trzciny cukrowej. Podczas przygotowywania japońskiego shochu produkty skrobiowe są najpierw rozkładane przez pleśń, następnie fermentowane z drożdżami, a na koniec destylowane do alkoholu. Pozostałości z tej produkcji są obecnie postrzegane jako odpady przemysłowe, których utylizacja powoduje wydzielanie się dwutlenku węgla.

 

 

Badania Uniwersytetu Tokijskiego we współpracy z Centralnym Instytutem Badawczym Kirin, placówką badawczą japońskiego browaru Kirin Beer KK, pokazują obecnie, że pozostałości po produkcji alkoholu można zamiast tego wykorzystać do karmienia świń. Jak wynika z publikacji w czasopiśmie Food Chemistry, naukowcy uważają, że składniki odżywcze zawarte w odpadach sfermentowanego jęczmienia mogą być w stanie zmniejszyć stres u zwierząt. Powoduje to lepszą jakość i smak mięsa.

 

Kolejne doświadczenia wykazały, że ​​pozostałości shochu w paszy dla zwierząt faktycznie poprawiają smak mięsa. Badani oceniali, że zarówno kotlety, jak i polędwiczki pochodzące od świń karmionych resztkami shochu były lepszej jakości niż mięso świń karmionych standardową dietą. 

 

 

Źródło: Agrarheute

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu