Po latach stałych spadków uboju trzody chlewnej w Niemczech, najnowsze dane Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis) wskazują, że liczba ubojów stabilizuje się na obniżonym poziomie.
Według Destatis w pierwszym kwartale 2024 r. w całych Niemczech ubito 11,15 mln świń, czyli około 30 000 świń (+0,3% więcej) niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Wynosząca 1,07 mln ton ilość wyprodukowanej wieprzowiny była o około 1,1% większa niż w okresie od stycznia do marca 2023 r., ponieważ zwierzęta dostarczane do rzeźni były średnio nieco cięższe. Stosunek uboju świń pochodzenia krajowego (ok. 96,5%) i obcego (ok. 3,5%) pozostawał w przybliżeniu stały.
W nadchodzących miesiącach, w związku z relatywnie stabilnym rozwojem pogłowia zwierząt gospodarskich, oczekuje się, że liczba ubojów utrzyma się na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego. Należy zaznaczyć, że ze względów sezonowych podaż żywca rzeźnego latem jest zwykle mniejsza niż zimą.
Źródło: ISN