- Stopniowo rośnie unijna produkcja mięsa wieprzowego, wspierana poprawą opłacalności chowu trzody chlewnej. Perspektywy dla dalszego wzrostu pozostają dobre. W pierwszym kwartale br. odnotowano silny, 16-procentowy, spadek eksportu mięsa wieprzowego z UE. Popyt na unijne mięso osłabił się na głównych zagranicznych rynkach zbytu. Jeśli uwarunkowania popytowe się nie poprawią, rosnąca produkcja w drugiej połowie 2024 r. będzie powodowała presję na spadki cen, wzmocnioną pod koniec trzeciego i czwartego kwartału czynnikami sezonowymi – czytamy analizie rynkowej banku Pekao.
Poprawa opłacalności chowu trzody stanowi wsparcie dla unijnej produkcji mięsa wieprzowego. Z kolei popyt poza Unią jest słabszy niż przed rokiem, co może odbić się na cenach w 2. połowie roku.
Produkcja w UE. W bieżącym roku obserwujemy stopniowe odbicie unijnej produkcji mięsa wieprzowego. W styczniu i w lutym masa ubojów trzody chlewnej była wyższa o 5% w porównaniu do analogicznych miesięcy 2023 roku. Wprawdzie na wynikach całego 1Q24 negatywnie odbił się słabszy marzec (sezonowy spadek podaży nastąpił w br. o miesiąc wcześniej), lecz i tak w analizowanym okresie wolumen produkcji mięsa był nieco wyższy r/r. Najwyższy wzrost w UE (+31 tys. t) został odnotowany w Polsce.
Unijny eksport. Rozwój unijnej produkcji oznacza lepszą dostępność mięsa na rynku UE, ale też większe możliwości eksportowe. O ile w 1Q24 faktycznie odnotowano lekki wzrost obrotów wewnątrzunijnych mięsem wieprzowym, to już wyniki eksportu z UE były poniżej oczekiwań. W każdym z miesięcy 1. kwartału wolumen sprzedaży poza Unię był wyraźnie niższy r/r, a cały 1Q24 zamknął się spadkiem aż o 16% (101 tys. t). Słabszy popyt na europejską wieprzowinę zgłaszały m.in. Chiny, Wielka Brytania i Japonia, czyli główne rynki zbytu dla unijnej branży.
Ceny żywca i opłacalność. Wprawdzie obecnie trzoda jest tańsza niż w szczycie z połowy 2023 roku, lecz poziom cen skupu pozostaje historycznie wysoki pozwalając przy tym uzyskać dodatni wynik na działalności. W okresie lut-kwi’24 nadwyżki finansowe z tuczu świń zwiększyły się, co wynikało głównie z osłabienia cen pasz. Jednak z uwagi na napiętą sytuację na rynku zbóż wydaje się, że nie ma już przestrzeni do obniżki mieszanek paszowych w kolejnych miesiącach.
Perspektywy. Słabsze wyniki eksportu mięsa wieprzowego poza UE niepokoją biorąc pod uwagę odbicie w unijnej produkcji trzody i nadal dobre perspektywy do jej wzrostu w 2. połowie roku. Jeśli uwarunkowania popytowe się nie poprawią, negatywny wpływ tych czynników będzie najbardziej widoczny pod koniec 3Q oraz w 4Q, gdy dodatkowo czynniki sezonowe o charakterze popytowym będą wywierały presję na spadki cen na unijnym rynku.
Źródło: Kwartalnik Pekao „Rynek rolny pod lupą”