zm skiba

skiba

CenyRolnicze
20 września 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8317 EUR EUR - 4.2779 GBP GBP - 5.0961 DKK DKK - 0.5735
Archiwum


20.09.2024 13:47 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,20-8,80 zł/kg, średnia: 8,45 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

20.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 216,00 (+0,12%), kukurydza LIS24: 201,75 (+0,62%), rzepak LIS24: 462,75 (-0,32%)

20.09.2024 KUPIĘ 500 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 25 kg, warmińsko-mazurskie, ełcki, 19-335, tel.: 519 815 313

20.09.2024 SPRZEDAM 50 T PSZENŻYTA, trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-300, tel.: 508 230 778

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

Dodaj komunikat

kowalczyk

modele rolnicze

Ceny tuczników spadną, ale rentowność zostanie utrzymana. Dlaczego?

Redakcja
ceny tuczników, ceny świń, ceny żywca wieprzowego

- U najpopularniejszego dostawcy warchlaka, czyli Danii, prosiaki w wadze około 30 kg można kupić już od niecałych 360 zł za sztukę (plus transport). W mojej ocenie świadczy to o ustabilizowaniu się relacji popytu-podaży, oraz o spodziewanych obniżkach – pisze o aktualnej sytuacji na rynku trzody chlewnej Bartosz Czarniak ze związku Polsus.

 

Już się przyzwyczailiśmy, że za Odrą ceny są jak zamurowane. To kolejny tydzień, gdzie zarówno mały jak i duży parkiet nie zmieniły swoich notowań. Wg zrzeszenia VEZG nadal ceną rekomendowaną jest 2,20 EUR za kg przy tuszy o zawartości mięsa 57%, co daje 9,54 zł/kg. W Polsce mamy podobne stawki, gdyż największe zakłady w Polsce płacą maksymalnie w przedziale 9,50-9,60 zł za kg w klasie E. Widać wyraźnie, że po okresie wzmożonego poszukiwania surowca objawiającym się wyższymi stawkami nie ma już śladu. Ponownie zrównaliśmy się poziomem z Niemcami.

 

 

W zasadzie, na tym moglibyśmy zakończyć nasze dywagacje na temat obecnej sytuacji na rynku, ale jest pewne „ale”. Po pierwsze z dostępnych mi informacji wynika, że cena warchlaków spada. U najpopularniejszego dostawcy warchlaka, czyli Danii, prosiaki w wadze około 30 kg można kupić już od niecałych 360 zł za sztukę (plus transport). W mojej ocenie świadczy to o ustabilizowaniu się relacji popytu-podaży, oraz o…spodziewanych obniżkach. Od początku obecnego roku mówi się o spadku cen świń w drugiej połowie roku, a dokładniej w okolicach jesieni, co związane jest z dość niskim popytem na świnie w Europie. Zgadzało by się to z cenami warchlaka. Jeśli przewidywania sprawdzą się, to obecnie kupowane zwierzęta do tuczu osiągną masę ubojową w okolicach września. Spadki cen warchlaka pozwolą najpewniej na zachowanie opłacalności tuczu, a co za tym idzie sytuacja cenowa nie powinna wywołać kryzysu w branży, pozwalając zachować pogłowie świń na stabilnym poziomie. Taki scenariusz nie ograniczy też rozwoju produkcji w Europie. A co może?

 

Jak wspomniałem wcześniej, w Europie mamy dość umiarkowany popyt na świnie. Związane jest to z dość niskim eksportem europejskiego mięsa na rynki trzecie, wynikającym z…dość drogiego surowca. Pomimo wysokich stawek, opłacalność produkcji nie jest wybitna, przez koszty jakie ponoszą zarówno hodowcy jak i przetwórcy. Europa idąc ślepo w kierunku zeroemisyjności podnosi koszty kolejnych cząstek składowych gospodarki, powodując, że produkt finalny staje się mało konkurencyjny na rynku światowym. Nie trzeba być ekspertem od ekonomii, żeby zauważyć, że działanie takie doprowadzi do takiego stanu, iż na świecie będzie co raz mniej chętnych na produkty unijne, które będą zwyczajnie za drogie. Do tego, już teraz wiele firm przenosi swoją główną produkcję poza UE, gdzie obostrzeń jest mniej, a przez to produkcja jest tańsza. Podobnie jest z rynkiem wieprzowym.

 

 

Autor: Bartosz Czarniak (Polsus)

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu