Aby utrzymać wizerunek branży i promować produkty wieprzowe, hiszpański sektor trzody chlewnej wprowadził obowiązkową opłatę pobieraną od hodowców. Od następnego roku gospodarczego hodowcy świń będą musieli płacić 5,5 eurocenta za świnię dostarczoną do rzeźni.
Hiszpania wprowadza obowiązkową opłatę w sektorze trzody chlewnej, między innymi na promowanie wizerunku branży. Stosowne rozporządzenie ministra rolnictwa zostało właśnie opublikowane w Dzienniku Urzędowym. W związku z tym hiszpańscy hodowcy trzody chlewnej muszą płacić tzw. wkład produkcyjny w wysokości 0,055 euro za każdą świnię wyhodowaną w Hiszpanii i dostarczoną do rzeźni w latach 2024/25–2027/28.
Rozporządzenie nakłada na rzeźnie obowiązek zapłaty podatku w wysokości 0,055 euro od każdego poddanego ubojowi świni i każdej przywiezionej tuszy. Połowę kwoty składki należy przeznaczyć na poprawę marketingu i wizerunku branży. Zgodnie z rozporządzeniem około jedna trzecia powinna zostać przeznaczona na pomoc na hodowlę zwierząt, a pozostała część środków na m.in. wspieranie zrównoważonego rozwoju.
Pieniądze zbiera i zarządza nimi hiszpańskie stowarzyszenie producentów Interporc, które też przygotowało regulamin. Zgodnie z hiszpańskim ustawodawstwem porozumienie zawarte przez stowarzyszenie branżowe może zostać rozszerzone na cały sektor na określonych warunkach.
Źródło: ISN