Każdego miesiąca Wielkopolska Izba Rolnicza publikuje kalkulacje dotyczące produkcji żywca wieprzowego. Sierpień nie przyniósł przełomu i produkcja tucznika w oparciu o zakup warchlaka nadal nie pozwala myśleć o zyskach.
Aby produkcja żywca wieprzowego w oparciu o zakup prosięcia i paszy była opłacalna, konieczny byłby wzrost cen skupu żywca do poziomu 9 zł/kg, przy uwzględnieniu bieżących kosztów hodowli. Tymczasem średnia stawka za tuczniki z dzisiaj, wedle naszych danych, wynosi 6,48 zł/kg.
Kalkulacja produkcji żywca wieprzowego wg Wielkopolskiej Izby Rolniczej (w przeliczeniu na 1 sztukę, sierpień 2024 r.):
Wyszczególnienie | Jednostka | Ilość | Cena | Wartość |
A) Koszty bezpośrednie | ||||
1. Zakup prosięcia | szt. | 1 | 329,07 | 338,94 |
Ubytki naturalne | % | 3 | ||
2. Pasza | ||||
Jęczmień z zakupu | dt | 2,5 | 61,10 | 152,75 |
Jęczmień z produkcji własnej | dt | 2,5 | 89,17 | 222,94 |
Pszenica z zakupu | dt | 0,15 | 74,34 | 11,15 |
Pszenica z produkcji własnej | dt | 0,15 | 92,05 | 13,81 |
Konc.T Starter | dt | 0,03 | 341,42 | 10,24 |
Konc.T Grower | dt | 0,06 | 353,37 | 21,20 |
Konc.T Finiszer | dt | 0,18 | 342,50 | 61,65 |
Razem pasza z zakupu I | 2,92 | 257,00 | ||
Razem pasza (zboża własne) II | 2,92 | 329,84 | ||
3. Słoma | dt | 2 | 9,17 | 18,33 |
4. Woda | m3 | 0,64 | 12,00 | 7,68 |
5. Obsługa weterynaryjna | zł | 16,00 | ||
6. Praca ciągnika | h/szt. | 0,6 | 87,23 | 52,34 |
7. Koszt pracy ludzkiej | h/szt. | 4 | 27,70 | 110,80 |
Razem koszty bezpośrednie I | zł | 801,09 | ||
Razem koszty bezpośrednie II | zł | 873,93 | ||
B) Koszty ogólnogospodarcze | ||||
Roczna obsada zwierząt | szt. | 400 | ||
Koszty ogólnogospodarcze bez amortyzacji | zł | 25,36 | ||
Amortyzacja budynków inwentarskich i wyposażenia | zł | 91,83 | ||
Amortyzacja ciągnika (w koszcie pracy ciągnika) |
zł | 22,50 | ||
Razem koszty ogólnogospodarcze | zł | 117,19 | ||
KOSZTY RAZEM I | zł | 918,28 | ||
KOSZTY RAZEM II | zł | 991,12 | ||
Wartość produkcji | ||||
Produkt główny (netto) | kg | 110 | 6,60 | 726,00 |
Ryczałtowy zwrot VAT | % | 7 | 0,46 | 50,82 |
Cena brutto | zł/kg | 7,06 | ||
Jednostkowy koszt prod. I | zł/kg | 8,35 | ||
Jednostkowy koszt prod. II | zł/kg | 9,01 | ||
Suma przychodów | zł | 776,82 | ||
Wynik ekonomiczny I | zł | -141,46 | ||
Wynik ekonomiczny II | zł | -214,30 | ||
Zdolność odtworzenia majątku gospodarstwa I | % | -23,73 | ||
Zdolność odtworzenia majątku gospodarstwa II | % | -87,45 |
Źródło: WIR
Loading comments...