W styczniu br. średnia cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej Wspólnoty kształtowała się na poziomie 163,18 EUR/100 kg, tj. o 3,4% niższym niż w grudniu 2013 r. Trzeba przy tym jednak zauważyć, że unijne ceny wieprzowiny w ciągu stycznia br. znajdowały się w lekkim trendzie wzrostowym, po ich wcześniejszym osłabieniu w grudniu ubiegłego roku.
Pomimo, że w styczniu br. średnia cena wieprzowiny we Wspólnocie była o 4,1% niższa niż przed rokiem, to okazuje się, że w porównaniu ze średnią ceną z ostatnich pięciu lat (dla tego miesiąca) przewyższała ją o 12,3%.
W styczniu br. największą miesięczną dynamikę spadku cen spośród czołowych producentów wieprzowiny w UE zanotowano w Niemczech (-5,7%), Holandii (-5,0%), Polsce (-4,2%), Danii (-3,8%), Hiszpanii (-2,5%) oraz we Francji (-1,6%).
W Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w styczniu br. obniżyła się do poziomu 159,24 EUR/100 kg, tj. była o 2,4% niższa od średniej dla całej Wspólnoty.
W omawianym okresie cena reprezentatywna wieprzowiny wzrosła jedynie w Grecji, na Cyprze, w Szwecji oraz w Bułgarii, natomiast na Malcie pozostała na niezmienionym poziomie.
Biorąc pod uwagę wprowadzony niedawno przez Rosjan zakaz importu wieprzowiny z krajów Unii, czego pretekstem było pojawienie się afrykańskiego pomoru świń na Litwie, należy przypuszczać, że ceny wieprzowiny we Wspólnocie będą zniżkować. Już na początku lutego br. średnia cena wieprzowiny w UE obniżyła się do poziomu 162,57 EUR/100 kg, a to dopiero początek trendu spadkowego.
Zniesienie embarga może nie nastąpić zbyt szybko, gdyż Rosjanie znieśli zakaz importu tego gatunku mięsa z Brazylii oraz Stanów Zjednoczonych, co pozwoli im na uzupełnianie braków podażowych.
Tymczasem Komisja Europejska jest zdania, że Rosja nie powinna ograniczać importu wieprzowiny z UE z wyjątkiem mięsa z sześciu zainfekowanych i wyizolowanych rejonów na Litwie. Rosja nie przyjmuje jednak takiego rozwiązania.
Należy wspomnieć, że UE eksportuje do Rosji rocznie około 700 tys. ton mięsa o wartości 1,4 mld EUR. Polska wraz z Danią i Niemcami to kraje UE o największej wartości eksportu wieprzowiny do Rosji. Przedłużanie się embarga oznacza dla Polski dalszy spadek krajowego pogłowia żywca wieprzowego oraz problemy z realizacją programu jego odbudowy.
Według Ministerstwa Rolnictwa, w 2013 r. Polska wyeksportowała do Unii Celnej (Rosja, Białoruś, Kazachstan) 82,2 tys. ton wieprzowiny (kod CN 0203), tj. blisko 19% całego eksportu. Wysyłki do samej Rosji wyniosły 35,8 tys. ton, co stanowiło 8,2% całego wywozu.
Źródło: FAMMU/FAPA