Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Mniejszy unijny eksport wieprzowiny

Joanna Kawka

Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszych dwóch miesiącach br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich 438 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 8,8% mniej niż w tym samym okresie 2013 r.

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mrożona wieprzowina (42%) oraz podroby i tłuszcze (45%), których wysłano odpowiednio o 4% i 12% mniej niż przed rokiem. Największy spadek wywozu dotyczył jednak świeżego mięsa (-26%).

Obniżenie eksportu w omawianym okresie tego roku to głównie efekt zakazu importu wieprzowiny z UE wprowadzonego przez Rosję pod koniec stycznia br.

Rosjanie sprowadzili prawie o 60% mniej unijnej wieprzowiny niż przed rokiem. W podobnym stopniu obniżyły również zakupy Ukraina i Białoruś.

Największymi odbiorcami wieprzowiny z UE w styczniu i lutym br. stały się kraje azjatyckie – głównie Chiny, Hongkong, Japonia i Korea Płd.

Najwięcej produktów wieprzowych sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Polska, Holandia i Francja. Z grona największych eksporterów, większość krajów zanotowała spadki wywozu, w największym stopniu Niemcy (-22%), Polska (-19%) i Hiszpania (-14%). Zwiększyły wywóz natomiast Holandia (+10%) i Włochy (+17%).

W styczniu i lutym br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 6 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 4% mniej niż rok wcześniej. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (71%).

Największym dostawcą wieprzowiny do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju obniżył się o 4% w skali roku, wzrosły natomiast zakupy w Serbii (+71%) i Norwegii (+28%).

 

Źródło: FAMMU/FAPA

Autor: Joanna Kawka
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: