Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszych dwóch miesiącach br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich 438 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 8,8% mniej niż w tym samym okresie 2013 r.
W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mrożona wieprzowina (42%) oraz podroby i tłuszcze (45%), których wysłano odpowiednio o 4% i 12% mniej niż przed rokiem. Największy spadek wywozu dotyczył jednak świeżego mięsa (-26%).
Obniżenie eksportu w omawianym okresie tego roku to głównie efekt zakazu importu wieprzowiny z UE wprowadzonego przez Rosję pod koniec stycznia br.
Rosjanie sprowadzili prawie o 60% mniej unijnej wieprzowiny niż przed rokiem. W podobnym stopniu obniżyły również zakupy Ukraina i Białoruś.
Największymi odbiorcami wieprzowiny z UE w styczniu i lutym br. stały się kraje azjatyckie – głównie Chiny, Hongkong, Japonia i Korea Płd.
Najwięcej produktów wieprzowych sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Polska, Holandia i Francja. Z grona największych eksporterów, większość krajów zanotowała spadki wywozu, w największym stopniu Niemcy (-22%), Polska (-19%) i Hiszpania (-14%). Zwiększyły wywóz natomiast Holandia (+10%) i Włochy (+17%).
W styczniu i lutym br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 6 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 4% mniej niż rok wcześniej. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (71%).
Największym dostawcą wieprzowiny do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju obniżył się o 4% w skali roku, wzrosły natomiast zakupy w Serbii (+71%) i Norwegii (+28%).
Źródło: FAMMU/FAPA