Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Spadek eksportu wieprzowiny z Unii Europejskiej

Joanna Kawka

Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszym kwartale br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich 654,5 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 9% mniej niż w tym samym okresie 2013 r.

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (45%) oraz mrożona wieprzowina (43%), których wysłano odpowiednio o 12% i 5% mniej niż przed rokiem. Największy spadek wywozu dotyczył jednak świeżego mięsa (-33%).

Obniżenie eksportu w omawianym okresie tego roku to głównie efekt zakazu importu wieprzowiny z UE wprowadzonego przez Rosję pod koniec stycznia br. Kraj ten sprowadził o ponad 71% mniej unijnej wieprzowiny niż przed rokiem. Znacznie obniżyły również zakupy Ukraina i Białoruś.

Największymi odbiorcami wieprzowiny z UE w ciągu pierwszych trzech miesięcy roku stały się kraje azjatyckie – głównie Chiny, Hongkong, Japonia i Korea Płd.

Najwięcej produktów wieprzowych sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Holandia, Francja i Polska.

Z grona największych eksporterów, większość krajów zanotowała spadki wywozu, w największym stopniu Polska (-38%), Niemcy (-19%), Belgia (-15%), Hiszpania (-10%) i Francja (-1,4%). Zwiększyły wywóz natomiast Holandia i Włochy (po +11%).

W pierwszym kwartale br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 8,6 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 5,7% mniej niż rok wcześniej. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (67%).

Największym dostawcą wieprzowiny do Unii Europejskiej była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju obniżył się o 6% w skali roku, wzrosły natomiast znacznie zakupy tłuszczu wieprzowego w Serbii (+72%).

 

Źródło: FAMMU/FAPA

Autor: Joanna Kawka
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: