Dziesięć największych zakładów ubojowych trzody chlewnej na świecie w ostatnim roku dokonało uboju około 200 mln świń.
Wśród Top 10 największych ubojni znalazło się także przedsiębiorstwo z siedzibą w Niemczech.
Wśród dziesięciu największych zakładów uboju trzody chlewnej na świecie znalazły się także trzy przedsiębiorstwa z UE: Danish Crown, Tönnies i Vion.
Grupa Tönnies Fleisch należy do dziesięciu największych zakładów uboju trzody chlewnej na świecie. Z prawie 16,4 milionami ubitych sztuk świń w roku 2013 przedsiębiorstwo z Rheda-Wiedenbrück zajmuje piątą pozycję na świecie.
Tych dziesięć największych zakładów ubojowych na świecie odpowiada w sumie za ubój 200 milionów (mln) świń w roku 2013. Dane te wynikają z opublikowanego niedawno rankingu czasopisma "Pig International" bazującego na danych duńskiej Federacji Gospodarki Rolnej i Spożywczej (L&F). Poniżej prezentujemy dziesięć największych zakładów wg liczb ubojowych:
1. WH-Group, Chiny: Niezmiennie na samym szczycie po przejęciu Smithfield w USA znajduje się chińska grupa WH-Group. Koncern nabył Smithfield Foods w roku 2013 za około pięć miliardów dolarów amerykańskich. Poprzez wejście na giełdę w tym roku WH-Group chciało zmniejszyć spowodowane przejęciem długi.
Pierwotnie grupa zamierzała uzyskać na giełdzie około pięciu miliardów dolarów, w rzeczywistości skończyło się na niecałej połowie.
Łącznie na hak w tym globalnym koncernie z zakładami w Chinach, USA, Meksyku, Polsce i Rumunii trafiło 43,3 mln świń; to jedna piąta tego, co produkują wszystkie największe zakłady.
Międzynarodowe koncerny z wieprzowiną jako jedną z gałęzi działalności
2. Tyson Foods, USA: Na drugim miejscu z dużą stratą do lidera, 27 mln sztuk zwierząt, uplasowało się amerykańskie przedsiębiorstwo Tyson Foods. Koncern, z obrotem wartym 33,3 miliardów dolarów amerykańskich, należał w roku 2012 do dziesięciu największych producentów dóbr konsumenckich świata. Przedsiębiorstwo, które zatrudnia 115.000 pracowników, działa też w branży kurczaków i bydła.
3. JBS S.A., Brazylia: Brazylijski producent żywności JBS S.A. produkuje 22,8 mln świń i plasuje się tym samym na pozycji trzeciej światowych zakładów uboju trzody chlewnej. Przedsiębiorstwo jest jednym z największych producentów mięsa na świecie i największym przedsiębiorstwem przetwórstwa mięsnego w Ameryce Południowej. W dzisiejszej postaci JBS powstało w roku 2007 w wyniku przejęcia amerykańskiego koncernu mięsnego Swift & Company przez brazylijską spółkę JBS sp. a.
Unijne ubojnie świń pochodzą z krajów głównych producentów.
4. Danish Crown, Dania: Pierwsze przedsiębiorstwo europejskie Danish Crown plasuje się z 21,8 milionami zwierząt w roku 2013 na miejscu czwartym. Danish Crown posiada również zakłady w Essen oraz pod Oldenburg. Z początkiem roku 2014 przedsiębiorstwo z siedzibą w duńskim Randers podało, że zamyka zakłady w Danii z powodu kurczącego się tam rynku.
5. Tönnies Fleisch, Niemcy: Tylko w niemieckich ubojniach przedsiębiorstwo Tönnies przetworzyło w roku 2013 15 mln świń. W ujęciu międzynarodowym największy niemiecki producent wieprzowiny uplasował się, z liczbą ubojową na poziomie 16,5 mln sztuk w zeszłym roku, na miejscu piątym.
W ostatnich miesiącach Tönnies rozpoczął współpracę z Pharma Action w zakresie produkcji heparyny. Przedsiębiorstwo starało się również o przejęcie działu mięsa wołowego upadłego już przedsiębiorstwa przetwórstwa mięsnego Gausepohl.
6. Vion Food Group, Holandia: Równie prężny w Niemczech Vion Food Group to wg danych szósty największy zakład. Wyprodukowano tutaj 16,3 mln mięsa wieprzowego.
Zakłady ubojowe trzody chlewnej z Ameryki i Chin w dominacji.
7. Yurun Group, Chiny: Chińska grupa Yurun Group należy do największych przetwórni mięsa w Chinach. W roku 2013 w oddziałach koncernu do uboju przeznaczonych zostało 13,8 mln świń. Przedsiębiorstwo specjalizuje się przede wszystkim w mrożonkach.
8. Cargill Pork, USA: W zakładach Cargill Pork, części międzynarodowego przedsiębiorstwa rodzinnego Cargill Incorporated, w roku 2013 ubito około 13,0 mln świń. W roku 2012 Cargill Incorporated osiągnął obrót roczny ze wszystkich sektorów w wysokości 134 miliardów dolarów amerykańskich.
9. Hormel, USA: W ciągu wielu lat swojej działalności Hormel Foods Corporation stał się producentem produktów spożywczych z szeroką gamą produktów (produkty mięsne, makarony, jajka i oleje spożywcze). Przedsiębiorstwo w roku 2013 przetworzyło około 13,0 mln świń.
10. Brasil Foods (BRF), Brazylia: W zakładach ubojowych BRF w roku 2013 ubitych zostało prawie 10,0 mln świń. Koncern powstał w roku 2009 z połączenia brazylijskich producentów produktów spożywczych Perdigão i Sadia. Gałąź produkcji mleka została w roku 2014 sprzedana za około 805 mln dolarów amerykańskich kontrolowanej przez francuski koncern mleczny włoskiej grupie Parmalat.
Źródło: na podstawie www.agrarheute.de