Na wolumen eksportu złożyło się: 201,4 tys. ton mrożonego mięsa wieprzowego (wzrost o + 39% wobec 2010 r.), 199 tys. ton podrobów, smalcu i tłuszczu (+ 26%), 25,9 tys. ton kiełbas i przetworów (+ 23%), 17 tys. ton świeżego mięsa (+ 18%) oraz 10,2 tys. ton żywych zwierząt (+ 10%).
Największy udział w eksporcie miały takie kraje jak: Dania, Niemcy, Hiszpania, Francja, Holandia i Polska. Co ciekawe, dynamika wywozu z Polski należała do największych w całej Unii Europejskiej.
Głównymi importerami w omawianym okresie tego roku były: Rosja (wzrost importu o + 31% do 126,2 tys. ton), Hongkong (+ 26% do 71 tys. ton), Japonia (+ 10% do 39,6 tys. ton), Korea Płd. (+ 145,5% do 39,3 tys. ton) oraz Chiny (+ 25% do 36,4 tys. ton). Tak gwałtowny wzrost eksportu do Korei Południowej spowodowany jest wystapieniem w tym kraju epidemii pryszczycy, a tym samym ograniczeniem produkcji wieprzowiny oraz wprowadzeniem bezcłowego kontyngentu importowego.
W ubiegłym roku państwa unijne wyeksportowały do krajów trzecich rekordową ilość 2,77 mln ton mięsa, żywca oraz przetworów wieprzowych, czyli o + 14% więcej niż w 2009 r. Polska była wtedy czwartym pod względem wielkości eksportu wieprzowiny krajem w UE poza jej granice z ilością 228,7 tys. ton (wzrost o + 28% w porównaniu z 2009 rokiem), wyprzedzając tym samym Holandię oraz Hiszpanię. Prym w unijnym eksporcie mięsa wieprzowego w 2010 r. wiodły Niemcy i Dania.
Źródło: MKW Pracownia Przyrodniczo-Rolna, na podstawie: FAMMU/FAPA