Od dziś można składać w Agencji Rynku Rolnego wnioski o dopłaty do prywatnego przechowalnictwa wieprzowiny. Mechanizm ten został wprowadzony przez Komisję Europejską po wielomiesięcznych staraniach ministerstwa rolnictwa w Brukseli.
Ma on na celu poprawę obecnej sytuacji cenowej na rynku. Jednocześnie cały czas Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi będzie przekonywać Komisję Europejską do podjęcia jeszcze jednej ważnej decyzji, czyli wprowadzenia dopłat do eksportu wieprzowiny, aby trwale zagospodarować nadwyżki tego surowca na pozaunijnych rynkach zbytu.
Zgodnie z projektem, mechanizmem objęte będą półtusze i niektóre elementy wieprzowe (m.in. szynki, boczki, łopatki, przodki, schaby, karkówki), w podziale na 6 kategorii. Zaproponowane stawki pomocy kształtują się na poziomie od 210 euro/tonę do 305 euro/tonę, w zależności od asortymentu i okresu przechowywania.
Przewiduje się trzy okresy przechowywania: 90, 120 lub 150 dni.
Szczegóły programu można znaleźć na stronach Agencji Rynku Rolnego.