Wnioski opracowane zostały przez Rozszerzoną Grupę Doradczą ds. Wieprzowiny (została ona stworzona w celu analizy sytuacji panującej w sektorze w świetle kryzysu dioksynowego w Niemczech i coraz gorszej opłacalności produkcji). Na posiedzeniach plenarnych grupy 8.02, 4.03, 1.04, 8.05 br. omówione zostały perspektywy odnośnie konkurencyjności produkcji wieprzowiny w Unii Europejskiej, wypracowano również stanowisko końcowe. Uznano, że nie istnieje „złoty środek”, który mógłby zapewnić sektorowi wieprzowiny w UE żywotność ekonomiczną i rozwiązanie problemów. Według ekspertów dla przyszłości tego sektora kluczowym aspektem jest konkurencyjność, którą można osiągnąć poprzez innowacyjność, lepszą współpracę pomiędzy producentami i przetwórcami, dostosowanie strukturalne i wysoką jakość produkcji. Mimo problemów sektora (takich jak np. wysokie koszty produkcji spowodowane coraz wyższymi cenami pasz) istnieją pozytywne sygnały – do takich zaliczyć można większy popyt na zagranicznych rynkach, zwłaszcza w Rosji i Chinach. Produkcja powinna zostać w większym stopniu skierowana na sprzedaż, ponieważ wewnętrzny rynek Unii ma bardzo mały potencjał do wzrostu. Według ekspertów trzeba wprowadzić systemy ubezpieczenia eksportu. KE ma opracować instrumenty dla sektora wieprzowiny w ramach przyszłej Wspólnej Polityki Rolnej (mechanizm lepszego przewidywania kryzysowego, zwiększenie promocji w Unii Europejskiej oraz w krajach spoza Unii, a także wzmocnienie pozycji producentów i ich organizacji).
Część z krajów należących do UE była rozczarowana mało konkretnymi wnioskami grupy. Delegacja z Belgii chciała przygotowania szczególnych propozycji odnoszących się do uzależnienia UE od dostaw pasz białkowych z państw trzecich. Belgia ubolewała odrzucenie jej pomysłu stworzenia mechanizmu, który miałby ustabilizować ceny w sektorze wieprzowiny.
Źródło: FAMMU/FAPA