zm skiba

skiba

CenyRolnicze
19 września 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8249 EUR EUR - 4.2693 GBP GBP - 5.0728 DKK DKK - 0.5723
Archiwum


19.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 215,75 (-1,26%), kukurydza LIS24: 200,50 (-0,74%), rzepak LIS24: 464,25 (-0,32%)

18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

Dodaj komunikat

kowalczyk

modele rolnicze

Przyszłość sektora wieprzowiny w UE – dyskusja.

17.05.2011r. na posiedzeniu Rady Ministrów ds. Rolnictwa UE odbyła się dyskusja dotycząca przyszłości sektora trzody chlewnej w Unii.

Wnioski opracowane zostały przez Rozszerzoną Grupę Doradczą ds. Wieprzowiny (została ona stworzona w celu analizy sytuacji panującej w sektorze w świetle kryzysu dioksynowego w Niemczech i coraz gorszej opłacalności produkcji). Na posiedzeniach plenarnych grupy 8.02, 4.03, 1.04, 8.05 br. omówione zostały perspektywy odnośnie konkurencyjności produkcji wieprzowiny w Unii Europejskiej, wypracowano również stanowisko końcowe. Uznano, że nie istnieje „złoty środek”, który mógłby zapewnić sektorowi wieprzowiny w UE żywotność ekonomiczną i rozwiązanie problemów. Według ekspertów dla przyszłości tego sektora kluczowym aspektem jest konkurencyjność, którą można osiągnąć poprzez innowacyjność, lepszą współpracę pomiędzy producentami i przetwórcami, dostosowanie strukturalne i wysoką jakość produkcji. Mimo problemów sektora (takich jak np. wysokie koszty produkcji spowodowane coraz wyższymi cenami pasz) istnieją pozytywne sygnały – do takich zaliczyć można większy popyt na zagranicznych rynkach, zwłaszcza w Rosji i Chinach. Produkcja powinna zostać w większym stopniu skierowana na sprzedaż, ponieważ wewnętrzny rynek Unii ma bardzo mały potencjał do wzrostu. Według ekspertów trzeba wprowadzić systemy ubezpieczenia eksportu. KE ma opracować instrumenty dla sektora wieprzowiny w ramach przyszłej Wspólnej Polityki Rolnej (mechanizm lepszego przewidywania kryzysowego, zwiększenie promocji w Unii Europejskiej oraz w krajach spoza Unii, a także wzmocnienie pozycji producentów i ich organizacji).

Część z krajów należących do UE była rozczarowana mało konkretnymi wnioskami grupy. Delegacja z Belgii chciała przygotowania szczególnych propozycji odnoszących się do uzależnienia UE od dostaw pasz białkowych z państw trzecich. Belgia ubolewała odrzucenie jej pomysłu stworzenia mechanizmu, który miałby ustabilizować ceny w sektorze wieprzowiny.

Źródło: FAMMU/FAPA

 

 


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu