W ubiegłym roku (04.05.2015 r.) informowaliśmy o nagłych i znaczących spadkach cen trzody chlewnej za sprawą obniżki o 7 euro centów u Niemców (artykuł źródłowy). Wówczas zakończyło się przyjmowanie wniosków o dopłaty do prywatnego przechowalnictwa, pogoda była zdecydowanie niesprzyjająca grillowaniu, a na rynku ilość żywca znacznie przekraczała popyt.
Wystarczy jednak spojrzeć na cenniki z ubiegłego roku i dzisiejsze, aby na szybko ocenić bieżącą sytuację trzodziarzy i to, co się dzieje z cenami. Wówczas mówiliśmy bowiem o załamaniu rynku, a dziś stawki wcale nie są o wiele wyższe, a mimo wszystko mówimy o odbiciu. Rolnicy zajmujący się chowem świń, o czym niejednokrotnie pisaliśmy i co staramy się mocno akcentować, stanowili kiedyś podstawę polskiego rolnictwa, a dziś są spychani na margines, a o ich problemach mówi się niechętnie.
Analiza aktualnych cen tuczników i macior
Ceny skupu tucznika uzyskane w poniedziałek, 02.05.2016 r., z ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych wahają się w granicach: od 3,20 do maksymalnie 4,30 zł/kg (netto), a na wbc w klasie E: 4,80-5,62 zł/kg.
Cenę minimalną i maksymalną żywca przez tydzień (tj. od poniedziałku, 25.04.2016 r.) utrzymano. Oferowana średnia cena skupu w wadze żywej to: 3,89 zł/kg (na podstawie 40 cenników firmowych). Tydzień temu średnia ta wynosiła 3,82 zł/kg.
Nasze nieoficjalne źródła mówią o maksymalnej stawce w wadze żywej na poziomie 4,50 zł/kg przy całosamochodowych odstawach świń wysokiej mięsności.
Cena minimalna za klasę E przez ostatnie 7 dni nie uległa zmianie, maksymalna zaś wzrosła aż o + 0,27 zł/kg. Średnia cena wystawiana za tę klasę (na bazie 35 cenników firmowych) to 5,21 zł/kg. Tydzień temu było to 5,09 zł/kg.
Ceny macior w skupach oscylują w przedziale 2,00-2,80 zł/kg (średnia 2,31 zł/kg na podstawie informacji z 33 firm). Tydzień temu średnia wynosiła 2,29 zł/kg.
W Danii w 18. tygodniu 2016 roku cena została utrzymana na poziomie 8,70 DKK/kg (5,12 zł/kg) w klasie E. W Niemczech w ostatnią środę (27.04.) tuczniki podrożały o + 0,04 EUR/kg kosztują obecnie 1,32 EUR/kg (5,79 zł/kg).
W porównaniu ze stanem z ubiegłego tygodnia z perspektywy Polski, za sprawą różnic kursowych oraz realnych podwyżek odnotowano spadek w Danii o - 0,01 zł/kg oraz wzrost w Niemczech o + 0,18 zł/kg.
Ceny tuczników w 2014 roku
Dwa lata temu (05.05.2014 r.) cenniki były dla producentów trzody chlewnej dużo bardziej korzystne. Żywiec kosztował wówczas 4,20-5,40 zł/kg (średnia 4,87 zł/kg), na wbc w klasie E osiągano poziom 5,85-6,75 zł/kg (średnio 6,41 zł/kg), maciory natomiast oscylowały w granicach 2,50-4,00 (średnio 3,20 zł/kg). W Niemczech (przy kursie euro - 1 euro = 4,2056 zł) tuczniki kosztowały 1,60 euro/kg (6,73 zł/kg), zaś w Danii (przy kursie 1 DKK = 0,5634 zł) 10,60 DKK/kg (5,97 zł/kg).
1 EUR = 4,3842 zł;
1 DKK = 0,5890 zł;
wg NBP z dnia: 02.05.2016 r.
Bieżące notowania |
Poprzedni tydzień |
Poprzedni miesiąc |
Poprzedni rok |
|
Żywiec |
3,20 - 4,30 |
3,20 - 4,30 |
3,30 - 4,30 |
3,40 - 4,65 |
Klasa E na wbc |
4,80 - 5,62 |
4,80 - 5,35 |
4,90 - 5,50 |
4,80 - 5,50 |
Maciory |
2,00 - 2,80 |
2,00 - 2,75 |
2,00 - 2,80 |
2,00 - 2,70 |
Dania |
8,70 |
8,70 |
8,70 |
9,60 |
Niemcy |
1,32 |
1,28 |
1,28 |
1,40 |
* ceny z Polski podano w złotówkach za kilogram, z Danii w koronach duńskich za kilogram, z Niemiec w euro za kilogram.
W nawiasach podano średnie ceny w konkretnym dniu.
Wszystkie podane w artykule ceny są wartościami netto.
Źródło: http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki