Średnia stawka za żywiec na poziomie 4,90 zł/kg powinna być normą. Do tego 30-40 groszy w górę lub w dół w zależności od wielkości odstawianej partii zwierząt i jej mięsności. Niestety obecnie wspomniane 4,90 zł jest maksimum, jakie część firm wystawia w swoich oficjalnych cennikach. Na podwyżki, których właśnie jesteśmy świadkami wpływa oczywiście ustalona w ostatnią środę cena świń za Odrą, wysoki kurs euro, czyli słaba złotówka, a także mała ilość tuczników na rynku, o czym też się coraz śmielej zaczyna wspominać.
Chcielibyśmy dziś informować o tym, że obecna sytuacja utrzyma się przez dłuższy czas i że hodowcy mogą spokojnie rozwijać produkcję, ale wszyscy dobrze wiedzą, że wystarczy tąpnięcie u Niemców i także nasz rynek się zawali. Nie ulega jednak wątpliwościom, że ci, którzy teraz odstawiają świnie są w dużo lepszej sytuacji niż gospodarze, których zwierzęta były przygotowane do handlu miesiąc temu, kiedy klasa E w skupach kosztowała średnio 64 grosze mniej.
Analiza aktualnych cen tuczników i macior
Ceny skupu tucznika uzyskane w poniedziałek, 16.05.2016 r., z ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych wahają się w granicach: od 3,50 do maksymalnie 4,90 zł/kg (netto), a na wbc w klasie E: 5,05-6,11 zł/kg.
Cenę minimalną żywca przez tydzień (tj. od poniedziałku, 09.05.2016 r.) podniesiono o + 0,10 zł/kg, maksymalną o + 0,30 zł/kg. Oferowana średnia cena skupu w wadze żywej to: 4,23 zł/kg (na podstawie 38 cenników firmowych). Tydzień temu średnia ta wynosiła 4,06 zł/kg.
Nasze nieoficjalne źródła donoszą o stawkach transakcyjnych na poziomie nawet 5,10 zł/kg minus 1% tzw. "strączki".
Cena minimalna za klasę E przez ostatnie 7 dni nie zmieniła się, maksymalna zaś wzrosła o + 0,22 zł/kg. Średnia cena wystawiana za tę klasę (na bazie 34 cenników firmowych) to 5,70 zł/kg. Tydzień temu było to 5,49 zł/kg.
Ceny macior w skupach oscylują w przedziale 2,00-2,90 zł/kg (średnia 2,44 zł/kg na podstawie informacji z 32 firm). Tydzień temu średnia wynosiła 2,39 zł/kg.
W Danii w 20. tygodniu 2016 roku cena została podniesiona do poziomu 9,20 DKK/kg (5,41 zł/kg) w klasie E. W Niemczech w ostatnią środę (11.05.) tuczniki podrożały o + 0,04 EUR/kg i kosztują obecnie 1,42 EUR/kg (6,21 zł/kg).
W porównaniu ze stanem z ubiegłego tygodnia z perspektywy Polski, za sprawą różnic kursowych oraz realnych podwyżek odnotowano wzrost w Danii o + 0,08 zł/kg oraz w Niemczech o + 0,12 zł/kg.
Ceny tuczników w 2014 roku
Dwa lata temu (19.05.2014 r.) żywiec kosztował 4,10-5,40 zł/kg (średnia 4,87 zł/kg), na wbc w klasie E osiągano poziom 5,75-6,60 zł/kg (średnio 6,25 zł/kg), maciory natomiast oscylowały w granicach 2,50-4,00 (średnio 3,08 zł/kg). W Niemczech (przy kursie euro: 1 euro = 4,1884 zł) tuczniki kosztowały 1,60 euro/kg (6,70 zł/kg), zaś w Danii (przy kursie 1 DKK = 0,5611 zł) 10,60 DKK/kg (5,95 zł/kg). .
1 EUR = 4,3727 zł;
1 DKK = 0,5878 zł;
wg NBP z dnia: 16.05.2016 r.
Bieżące notowania |
Poprzedni tydzień |
Poprzedni miesiąc |
Poprzedni rok |
|
Żywiec |
3,50 - 4,90 |
3,40 - 4,60 |
3,20 - 4,30 |
3,40 - 4,40 |
Klasa E na wbc |
5,05 - 6,11 |
5,05 - 5,89 |
4,70 - 5,32 |
4,90 - 5,70 |
Maciory |
2,00 - 2,90 |
2,00 - 2,90 |
2,00 - 2,75 |
2,00 - 2,70 |
Dania |
9,20 |
9,00 |
8,70 |
9,60 |
Niemcy |
1,42 |
1,38 |
1,28 |
1,42 |
* ceny z Polski podano w złotówkach za kilogram, z Danii w koronach duńskich za kilogram, z Niemiec w euro za kilogram.
W nawiasach podano średnie ceny w konkretnym dniu.
Wszystkie podane w artykule ceny są wartościami netto.
Źródło: http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki