Niemcy najpierw obniżyli cenę o - 2 eurocenty, żeby po tygodniu dołożyć aż + 6 eurocentów. Gdzie tu logika? Nie wiadomo. Wiadomo natomiast, że piątka z przodu w cennikach polskich przedsiębiorstw ubojowych jest coraz częściej spotykana, a przy dużych partiach mięsnego towaru firmy oferują oficjalnie nawet 5,30 zł/kg w wadze żywej.
Obserwowane rozedrganie rynku pomimo obserwowanych wzrostów nikomu jednak nie służy. Hodowcy nie bardzo wiedzą co robić żeby wstrzelić się w optymalną cenę, a ubojnie narzekają że handel nie nadąża za trendami cenowymi w skupie żywca. Dlatego stabilizacja polityki cenowej w nadchodzącą środę byłaby bardzo na miejscu. Chociaż nie wiadomo, czy po ostatnim czwartkowym remisie z Polską, Niemcy nie będą chcieli się odgryźć i podłożyć nam przysłowiowej świni..
Analiza aktualnych cen tuczników i macior
Ceny skupu tucznika uzyskane w poniedziałek, 20.06.2016 r., z ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych wahają się w granicach: od 4,00 do maksymalnie 5,30 zł/kg (netto), a na wbc w klasie E: 5,80-6,75 zł/kg.
Cenę minimalną żywca przez tydzień (tj. od poniedziałku, 13.06.2016 r.) podniesiono o + 0,20 zł/kg, maksymalną o + 0,10 zł/kg. Oferowana średnia cena skupu w wadze żywej to: 4,71 zł/kg (na podstawie 38 cenników firmowych). Tydzień temu średnia ta wynosiła 4,53 zł/kg.
Cena minimalna za klasę E przez ostatnie 7 dni wzrosła o + 0,20, maksymalna o + 0,41 zł/kg. Średnia cena wystawiana za tę klasę (na bazie 34 cenników firmowych) to 6,26 zł/kg. Tydzień temu było to 6,02 zł/kg.
Ceny macior w skupach oscylują w przedziale 2,10-3,20 zł/kg (średnia 2,66 zł/kg na podstawie informacji z 33 firm). Tydzień temu średnia wynosiła 2,60 zł/kg.
W Danii w 25. tygodniu 2016 roku cena została podniesiona do poziomu 10,20 DKK/kg (6,03 zł/kg) w klasie E. W Niemczech w ostatnią środę (15.06.) tuczniki także podrożały i kosztują obecnie 1,57 EUR/kg (6,90 zł/kg).
W porównaniu ze stanem z ubiegłego tygodnia z perspektywy Polski, za sprawą różnic kursowych oraz realnych podwyżek odnotowano wzrost w Danii o + 0,13 zł/kg oraz w Niemczech o + 0,27 zł/kg.
Ceny tuczników w 2014 roku
Dwa lata temu (poniedziałek, 23.06.2014 r.) informowaliśmy o trwających podwyżkach na rynku trzody chlewnej. Wówczas ceny były nieporównywalnie wyższe. Dziś na ówczesne cenniki, mimo kolejnych podwyżek, można patrzeć jak na coś, co wydaje się nierealne do spełnienia. W Polsce żywiec kosztował dwa lata temu 4,40-5,65 zł/kg (średnia 5,15 zł/kg), na wbc w klasie E osiągano poziom 6,25-7,30 zł/kg (średnio 6,84 zł/kg), maciory natomiast oscylowały w granicach 2,70-4,00 (średnio 3,21 zł/kg). W Niemczech (przy kursie euro: 1 euro = 4,1603 zł) tuczniki kosztowały 1,74 euro/kg (7,24 zł/kg), zaś w Danii (przy kursie 1 DKK = 0,5581 zł) 11,20 DKK/kg (6,25 zł/kg).
1 EUR = 4,3945 zł;
1 DKK = 0,5910 zł;
wg NBP z dnia: 20.06.2016 r.
Bieżące notowania |
Poprzedni tydzień |
Poprzedni miesiąc |
Poprzedni rok |
|
Żywiec |
4,00 - 5,30 |
3,80 - 5,20 |
3,60 - 4,90 |
3,60 - 4,70 |
Klasa E na wbc |
5,80 - 6,75 |
5,60 - 6,34 |
5,20 - 6,06 |
5,10 - 6,10 |
Maciory |
2,10 - 3,20 |
2,00 - 3,20 |
2,00 - 2,90 |
2,00 - 2,90 |
Dania |
10,20 |
10,00 |
9,40 |
9,80 |
Niemcy |
1,57 |
1,51 |
1,42 |
1,49 |
* ceny z Polski podano w złotówkach za kilogram, z Danii w koronach duńskich za kilogram, z Niemiec w euro za kilogram.
W nawiasach podano średnie ceny w konkretnym dniu.
Wszystkie podane w artykule ceny są wartościami netto.
Źródło: http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki