Rolnicy otrzymają możliwość ubiegania się o dopłaty w wysokości 100 CNY (15 USD) za każdą hodowaną świnię i rekompensaty w wysokości 800 CNY (123 USD) za każdą sztukę padłą na skutek choroby bądź też innych okoliczności zewnętrznych. Z uwagi na niskie ceny żywca wielu producentów trzody chlewnej z Chin w 2010 roku zrezygnowało z hodowli. Do zwyżki notowań w tym roku w dużym stopniu przyczyniają się rosnące ceny kukurydzy (która jest istotnym składnikiem pasz dla trzody) oraz wysokie koszty robocizny. W czerwcu 2011r. wieprzowina na chińskim rynku podrożała w skali roku o 57%, w skali miesiąca z kolei o 11%, inflacja natomiast wzrosła do najwyższego od 3 lat poziomu. Chiński indeks wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych (CPI) – główny miernik inflacji – zwiększył się w czerwcu 2011r. do 6,4% w porównaniu do 5,5% w maju i 5,3% w kwietniu 2011r.
Źródło: FAMMU/FAPA