Rzeźnia z centralnej Polski w czwartek ubiegłego tygodnia (07.07.br.) płaciła swoim dostawcom od 7,10 do 7,20 zł/kg, aby dzisiaj zejść o 6 groszy w dół do poziomu 7,04-7,14 zł/kg za E klasę. Niby obniżka, ale jej wielkość (kilka groszy) świadczy o tym, że Ci, co zadecydowali o takim posunięciu, chyba nie bardzo wierzą w jej powodzenie.
Owszem, słychać coraz głośniejsze pohukiwania przedstawicieli zakładów, że handel jest coraz trudniejszy, że ceny wieprzowiny na Zachodzie wystopowały i odczuwalne jest parcie na obniżki, ale nie oszukujmy się, świnie nie rozmnażają się przez fragmentację plechy i nie rosną jak ciasto drożdżowe - jest ich mało i szybko więcej nie będzie. Panujące upały też raczej nie sprzyjają jakimś imponującym przyrostom, co powoduje że do uboju trafiają lżejsze sztuki.
Stabilizacja ceny na aktualnym poziomie - jak najbardziej tak (handel mięsem nadążyłby w końcu za handlem żywcem), jeśli spadek - to chyba cen zbóż w żniwa, a nie świń. Wzrost? Hodowcy by się raczej nie obrazili, przez lata dokładali do biznesu, stąd potrzeby i oczekiwania są bardzo duże.
Analiza aktualnych cen tuczników i macior
Ceny skupu tucznika uzyskane w poniedziałek, 11.07.2016 r., z ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych wahają się w granicach: od 4,20 do maksymalnie 5,60 zł/kg (netto), a na wbc w klasie E: 6,10-7,14 zł/kg.
Cenę minimalną żywca przez tydzień (tj. od poniedziałku, 04.07.2016 r.) podniesiono o + 0,10 zł/kg, maksymalną także o + 0,10 zł/kg. Oferowana średnia cena skupu w wadze żywej to: 5,10 zł/kg (na podstawie 38 cenników firmowych). Tydzień temu średnia ta wynosiła 4,96 zł/kg.
Wg oficjalnych danych portalu CenyRolnicze.pl, ceny transakcyjne w ostatnią sobotę (09.07.) dochodziły do 5,70 zł za kilogram żywca. Taką stawkę wynegocjował rolnik odstawiający w woj. podlaskim partię 120 sztuk o średniej wadze 118 kg i mięsności 58%.
Cena minimalna za klasę E przez ostatnie 7 dni wzrosła o + 0,10, natomiast maksymalna o + 0,14 zł/kg. Średnia cena wystawiana za tę klasę (na bazie 34 cenników firmowych) to 6,78 zł/kg. Tydzień temu było to 6,60 zł/kg.
Ceny macior w skupach oscylują w przedziale 2,10-4,00 zł/kg (średnia 3,00 zł/kg na podstawie informacji z 32 firm). Tydzień temu średnia wynosiła 2,93 zł/kg.
W Danii w 28. tygodniu 2016 roku cena została podniesiona do poziomu 10,60 DKK/kg (6,29 zł/kg) w klasie E. W Niemczech w ostatnią środę (06.07.) tuczniki kolejny raz podrożały i kosztują obecnie 1,66 EUR/kg (7,33 zł/kg).
W porównaniu ze stanem z ubiegłego tygodnia z perspektywy Polski, za sprawą różnic kursowych oraz realnych podwyżek odnotowano wzrost w Danii o + 0,10 zł/kg oraz w Niemczech o + 0,11 zł/kg.
Ceny tuczników w 2014 roku
Dwa lata temu (poniedziałek, 13.07.2014 r.) żywiec kosztował 4,40-5,70 zł/kg (średnia 5,04 zł/kg), na wbc w klasie E osiągano poziom 6,15-7,10 zł/kg (średnio 6,59 zł/kg), maciory natomiast oscylowały w granicach 2,70-4,00 (średnio 3,25 zł/kg). W Niemczech (przy kursie: 1 euro = 4,1390 zł) tuczniki kosztowały 1,67 euro/kg (6,91 zł/kg), zaś w Danii (przy kursie: 1 DKK = 0,5551 zł) 10,80 DKK/kg (6,00 zł/kg).
1 EUR = 4,4170 zł;
1 DKK = 0,5938 zł;
wg NBP z dnia: 11.07.2016 r.
Bieżące notowania |
Poprzedni tydzień |
Poprzedni miesiąc |
Poprzedni rok |
|
Żywiec |
4,20 - 5,60 |
4,10 - 5,50 |
3,80 - 5,20 |
3,60 - 4,70 |
Klasa E na wbc |
6,10 - 7,14 |
6,00 - 7,00 |
5,60 - 6,34 |
5,00 - 5,95 |
Maciory |
2,10 - 4,00 |
2,10 - 3,80 |
2,00 - 3,20 |
2,00 - 2,80 |
Dania |
10,60 |
10,40 |
10,00 |
9,40 |
Niemcy |
1,66 |
1,63 |
1,51 |
1,42 |
* ceny z Polski podano w złotówkach za kilogram, z Danii w koronach duńskich za kilogram, z Niemiec w euro za kilogram.
W nawiasach podano średnie ceny w konkretnym dniu.
Wszystkie podane w artykule ceny są wartościami netto.
Źródło:
http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory