Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Producenci tucznika w cyklu otwartym kupują coraz droższego prosiaka

Redakcja
trzoda chlewna prosiaki2

 

Notowania cen warchlaka w Danii w wadze 30 kg zanotowały tym razem wzrost aż o + 15 koron duńskich (8,89 zł), zarówno w przypadku PRRS negatywny, jak i PRRS pozytywny i konwencjonalny. Jest to już druga z rzędu podwyżka (tydzień po tygodniu), która łącznie umocniła cenę prosiaka z Danii o prawie 15 złotych.

 

 

Opisana sytuacja będzie obowiązywać w Danii od 15.07.2016 do 21.07.2016.

W Polsce w poniedziałek (11.07.2016) ceny warchlaków duńskich w wadze 30 kg wahały się w granicach od 225,00 zł/szt. (kastrat) IMPORK do 295,00 zł/szt. (PRRS negatywny). W obu przypadkach ceny tydzień do tygodnia wzrosły o odpowiednio + 6,00 (MIN) i + 5,00 zł/szt. (MAX).

Od dzisiaj należy spodziewać się kolejnych podwyżek na poziomie około 9,00 złotych na sztuce.

Cena polskiej fermówki

Prosiaki z polskiej fermy w wadze 20 kg kosztowały w miniony poniedziałek w granicach od 200,00 (GR Ziętarski, GR Długosz) do 235,00 zł. Cena minimalna tydzień do tygodnia + 5,00 zł/szt. Średnia cena: 223,33 zł, wobec 219,74 zł w tygodniu poprzedzającym.

Cena warchlaka holenderskiego

Importerzy w dniu 11.07.br. wystawiali holendra w wadze 21 - 25 kg w cenie od 195,00 (P.W. Kłos) przez 220,00-235,00 do 260,00 zł/szt. (cena maksymalna tydzień do tygodnia + 5,00 zł/szt.).

Podane ceny netto (bez VAT).

1 DKK = 0,5925 zł

1 euro = 4,4070 zł

wg NBP z dnia 14.07.2016

 

Ceny warchlaków importowanych w Polsce:

http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/warchlaki-importowane

Ceny warchlaków krajowych:

http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/warchlaki-krajowe?view=cenywarchlakowkrajowych

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: